La revista "Nature Reviews (Gastroenterology and Hepatology)" es fa ressò de la recerca de la UIB sobre l'acció protectora de la leptina en relació amb l'obesitat

CanalUIB

El darrer número de la revista Nature Reviews (Gastroenterology and Hepatology) inclou en la secció de Recerca Destacada (Research Highlights) una opinió editorial que destaca la recerca del Grup de Nutrigenòmica de la Universitat de les Illes Balears. L'equip, dirigit pel profesor Andreu Palou, ha identificat l'efecte protector que té la ingesta de leptina durant la lactància en la prevenció de l'obesitat i les complicacions mèdiques que hi estan associades en la vida adulta. Aquesta proteïna és present en la llet materna, però no en les llets artificials, i els autors la identifiquen com un dels principals factors responsables dels beneficis de la lactància materna.

El comentari editorial d'aquesta prestigiosa revista se centra, en particular, en l'article més recent d'aquest equip d'investigadors, que també fa part del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa – Fisiopatologia de l'Obesitat i la Nutrició (CIBERobn), en què es demostra que la ingesta de leptina durant la lactància no sols protegeix de l'obesitat en l'edat adulta, sinó que també protegeix d'alteracions metabòliques relacionades (esteatosi hepàtica i d'altres), particularment quan s'ingereix una dieta rica en greixos. L'equip del doctor Palou ha identificat la leptina com un nutrient molt important (essencial) durant la lactància, ja que la ingesta de leptina en les primeres etapes de la infantesa prevé el desenvolupament del fenómen de "resistència a l'acció de la leptina", que és la causant de molts dels casos d'obesitat en humans.

El tema, que el grup ha anat desenvolupant els darrers 10 anys, ha despertat un interès creixent i el professor Palou farà una ponència (dilluns, 11 de juliol) en l'11è Congrés Internacional d'Obesitat que es farà a Estocolm la propera setmana.

Documents relacionats

Data de publicació: 08/07/2010