La restauració dels ecosistemes blaus centra les jornades de la Càtedra de la Mar Iberostar-UIB

Un grup d’experts d’arreu del món abordaran la recuperació ambiental d’àrees marines i costaneres els dies 18 i 19 d’octubre al campus de la Universitat de les Illes Balears 

La Càtedra de la Mar Iberostar - Universitat de les Illes Balears organitza les jornades Restauració dels Ecosistemes Blaus, que reuniran al campus universitari experts d’arreu del món per tractar de la recuperació d’àrees aquàtiques i costaneres, com ara mars, aiguamolls i altres hàbitats aquàtics, que són de gran importància per a la sostenibilitat ambiental.

Aquestes jornades pretenen ser un fòrum de trobada entre diferents entitats, de manera que comptaran amb la presència del sector públic, del sector privat (turístic, de transport marítim o qualsevol grup amb activitat empresarial amb vocació d'invertir en restauració d'ecosistemes a les Illes Balears) i de la comunitat acadèmica i universitària. En aquest esdeveniment es promourà la restauració d'ecosistemes marins i costaners a les Illes Balears en el marc legal del Decret 48/2021, regulador del Registre balear de petjada de carboni.

A partir d’un enfocament multidisciplinari, es tractarà de contextualitzar les tendències internacionals en relació amb la restauració d'ecosistemes marins i costaners, presentar projectes potencials de restauració a les Illes Balears i mostrar avanços científics i tecnològics rellevants en el camp de la restauració i compensació d'emissions.

Les jornades es faran en diferents sessions, que tindran lloc els dies 18 i 19 d’octubre a l’edifici Guillem Cifre de Colonya del campus universitari, i inclouran ponències i taules rodones sobre aspectes relacionats amb la restauració dels ecosistemes blaus a les Illes Balears i arreu del món.

Inauguració

Les jornades s’inauguraran el dimecres 18 d’octubre, a les 9.30 hores, a l’Aula Magna de l’edifici Guillem Cifre de Colonya. Hi intervindran la vicerectora d'Innovació i Transformació Digital, doctora Loren Carrasco; el director general d’Universitats i Ensenyaments Artístics Superiors, doctor Antonio Alcover; el director general de Ports i Transport Marítim, senyor Antoni Mercant; la directora general de Medi Natural i Gestió Forestal, senyora Aina Torres; la directora global de Relacions Institucionals i Comunicació de la Fundació Iberostar, senyora Doris Casares, i el director de la Càtedra de la Mar, doctor Samuel Pinya.

Seguidament, a les 10.30 hores, el doctor Carlos Duarte, investigador de la Universitat de Ciència i Tecnologia Rei Abdullah, impartirà la conferència «De carbono a capital azul». El seguirà el doctor Antoni Riera, catedràtic d’Economia Aplicada de la UIB i president de la Fundació Impulsa, que impartirà la conferència «Economía azul: reconocimiento y desarrollo».

Clausura

La clausura de les jornades tindrà lloc el dijous 19 d’octubre, a les 14 hores, amb la intervenció del senyor Alejandro Borràs, gerent de la Fundació Iberostar. 

Càtedra de la Mar

La Càtedra de la Mar Iberostar - Universitat de les Illes Balears sorgeix d’un conveni signat entre la UIB i la Fundació Iberostar amb l’objectiu de fomentar la formació especialitzada, la recerca i la transferència del coneixement en el camp de l’ecologia marina. 

Data de publicació: 17/10/2023