La recerca sobre les ones gravitacionals guanya el premi Princesa de Asturias d'Investigació Científica i Tècnica 2017

El Grup de Relativitat i Gravitació de la UIB ha participat en les tres deteccions d'ones gravitacionals en el marc de la Col·laboració Científica LIGO 

La Col·laboració Científica LIGO ha estat guardonada amb el premi Princesa de Asturias d'Investigació Científica i Tècnica 2017 per la detecció de les ones gravitacionals. En aquesta investigació hi ha participat el Grup de Relativitat i Gravitació de la Universitat de les Illes Balears.

El premi ha recaigut en els físics nord-americans Rainer Weiss, Kip S. Thorne i Barry C. Barish, impulsors de la construcció de l'Observatori d'Interferometria Làser d'Ones Gravitacionals (LIGO). En la Col·laboració Científica LIGO hi participen més de 1.000 investigadors d'arreu del món. Les observacions es fan a través de dos detectors -un a Hanford (Washington, EUA), i l'altre a Livingston (Louisiana, EUA)- que són operats per Caltech i el MIT amb el finançament de la National Science Foundation (NSF).

La primera observació directa de les ones gravitacionals la va fer LIGO el setembre de 2015, durant el seu primer període d'observació. La segona detecció va tenir lloc el desembre de 2015. La tercera detecció, anomenada GW170104, va tenir lloc el passat 4 de gener de 2017, i es va donar a conèixer l'1 de juny.

GRG

El Grup de Relativitat i Gravitació (GRG) de la UIB és l'únic grup de recerca a Espanya que ha participat en les tres deteccions d'ones gravitacionals a través de la Col·laboració Científica LIGO i GEO. La UIB participa en la Col·laboració Científica LIGO des de 2002, si bé la doctora Alícia Sintes, professora del Departament de Física, va ser una de les investigadores que va intervenir en la posada en marxa d'aquest grup de científics l’any 1997. La doctora Sintes i el doctor Sascha Husa, també professor de la UIB i membre del GRG, formen part del Consell de LIGO. A més, un grup format per investigadors del Departament d'Astronomia i Astrofísica i del Departament de Matemàtiques de la Universitat de València és el primer grup espanyol que forma part de la Col·laboració VIRGO des de juliol de 2016.

El Grup de Relativitat i Gravitació és membre de l'Institut d'Aplicacions Computacionals de Codi Comunitari (IAC3) de la UIB i de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC). Té el suport del Ministeri d'Economia  i Competitivitat (FPA2016-76821-P), la Conselleria d’Educació, Cultura i Universitats i la Vicepresidència i Conselleria d’Innovació, Recerca i Turisme del Govern de les Illes Balears, el Fons Social Europeu, el Fons Europeu de Desenvolupament Regional, la Xarxa Espanyola de Supercomputació i PRACE. A més, participa en el projecte Consolider Ingenio Multidark (CSD2009-00064) i forma part la xarxa Consolider: Centre Nacional de Física de Partícules, Astropartícules i Nuclear (CPAN – FPA2015-69037-REDC) i de les xarxes d'excel·lència: Xarxa Nacional d’Astropartícules (RENATA- FPA2015-68783-REDT) i Xarxa Temàtica d'Ones Gravitacionals (REDONGRA – FPA2015-69815-REDT).

Per a més informació:

Notícies relacionades

Data de publicació: 14/06/2017