La poesia hispànica entre el Barroc i el Neoclassicisme

L’Institut d’Estudis Hispànics en la Modernitat ha coorganitzat el seu primer col·loqui internacional els dies 2 i 3 de març a Madrid 

El recentment creat Institut d’Estudis Hispànics en la Modernitat (IEHM), institut universitari de recerca propi de la Universitat de les Illes Balears, ha coorganitzat el col·loqui internacional El Parnaso Olvidado: Pensar la poesía hispánica entre Barroco y Neoclasicismo (1651-1750) els dies 2 i 3 de març d’enguany, a la Casa de Velázquez de Madrid.

El col·loqui s’ha organitzat conjuntament amb la prestigiosa École des Hautes Études Hispaniques et Ibériques (Casa de Velázquez, Madrid), el Centro de Estudios de la Literatura Española de Entre Siglos (siglos XVII-XVIII), EA 3816 (FoReLL, Universitat de Poitiers) i el Grupo de Investigación Siglo de Oro (Universitat de Navarra). Hi han participat 18 investigadors de diferents universitats:  Universitat de Navarra, Universitat de Poitiers, Universitat de Vigo, Universitat de Salamanca, Universitat de Barcelona, Universitat Complutense de Madrid, Universitat de les Illes Balears, Universitat de Duisburg-Essen, Universitat de Ginebra, Universitat de Tromsø-Universitat Àrtica de Noruega, Universitat San Pablo CEU, Universitat de Sevilla, Universitat de Còrdova, i Universitat Autònoma de Madrid.

El col·loqui ha aprofundit en el concepte de la poesia i la seva evolució entre el Barroc i el Neoclassicisme. S’ha pretès, a més de conèixer-ne els codis i corrents estètics, explorar el pas cap a un nou ordre teòric i la renovació del llenguatge poètic a favor de la claredat del vers neoclàssic.

Aquesta trobada s’emmarca en les activitats del programa «Le Parnasse oublié: La Littérature hispanique entre Baroque et Néo-classicisme (1650-1750)», programa associat a la Casa de Velázquez, i que pertany al Centro de Estudios de la Literatura Española de Entre Siglos (siglos XVII-XVIII). La finalitat d’aquest programa de recerca és l’estudi d’una àmplia producció literària que s’estén al llarg de quasi un segle i que no ha estat prou estudiada, tot i ser determinant en l’evolució del cànon.

En aquesta reunió internacional, hi participaren quatre membres d’aquest nou Institut: Alain Bègue, Miquel Beltran, Abraham Madroñal i Jaume Garau, els quals presentaren amb les seves ponències els resultats de la recerca en el si de l’IEHM: «Censura y poética: Juicio crítico y literario en las aprobaciones» (A. Bègue); «La asistencia de Dios en el poema “Esfuerço Harmónico” de Miguel de Barrios» (M. Beltran); «Eugenio Gerardo Lobo (1679-1750): Nuevas fuentes documentales para el estudio de su vida y de su obra» (J. Garau) i «Manuscritos e impresos poéticos españoles desconocidos en la Biblioteca de la Universidad de Ginebra» (A. Madroñal). 

Data de publicació: 09/03/2015