La plataforma 11F Balears presenta el programa d'activitats del Dia de la Dona i la Nina en la Ciència

Trobada de dones investigadores per reivindicar el paper de la dona en la ciència i la tecnologia

És el segon any que un grup de dones vinculades a la ciència i la tecnologia duen a terme aquesta acció reivindicativa per presentar el programa d'activitats, alhora que es fa una fotografia de grup amb la qual arranca la campanya de difusió del Dia de la Nina i la Dona en la Ciència i la Tecnologia.

Enguany moltes més dones s'han sumat a la crida feta per la Plataforma 11F Balears, un col·lectiu de dones que, arran de les activitats de l'any passat, s'ha organitzat per treballar conjuntament amb l'objectiu de trencar l'escletxa de gènere en l’àmbit cientificotecnològic.

A la roda de premsa, que ha anat a càrrec de les representants de la plataforma 11F Balears Roberta Zambrini, Julia Mañez i Ana Bonilla, el director general d’Innovació i Recerca, Josep Lluís Pons, i la vicerectora d’Estudiants de la UIB, Rosa Isabel Rodríguez, s'han donat a conèixer les activitats i també el web <11fbalears.org>, en el qual es pot consultar tota la informació relativa al programa i a les accions dutes a terme per la Plataforma.

L’objectiu de la trobada és posar cara i donar veu a dones que, des d’institucions, empreses o a títol individual, desenvolupen la seva activitat professional i acadèmica especialment en l’àmbit dels sectors STEM, per les seves sigles en anglès, que inclouen ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques. Aquestes dones poden ser un model a seguir per a les noves generacions de nines, amb la idea de motivar-ne l’interès, promoure vocacions científiques i tècniques entre les nines, i, així, contribuir a trencar l’escletxa de gènere que actualment també existeix en l’àmbit científic i tecnològic.

En aquest sentit, tant la vicepresidenta i consellera Busquets, com la vicerectora Rodríguez, han destacat que, donant suport a aquest tipus d’iniciatives, el Govern i la Universitat volen contribuir a «donar força a les dones i fer-les visibles en el món de la recerca i la innovació, en què no encara no són tan presents com pertoca».

La Plataforma 11F Balears

L'11 de Febrer de 2018 fou un punt d'inflexió per prendre consciència de la situació de desigualtat existent i la falta de presència de dones en carreres científiques i tecnològiques. Així, un grup de dones vinculades a aquests sectors va decidir organitzar-se en un grup de treball per elaborar un document de propostes o full de ruta per eliminar l'escletxa de gènere en l'àmbit STEM. Fruit d'aquesta feina ha nascut la plataforma de dones 11F Balears.

El darrer any, i després de reunions periòdiques, el grup s'ha consolidat i ha crescut, i aviat presentarà un document de propostes a les autoritats de les Illes Balears. En aquest document, Full de ruta per a rompre l'escletxa de gènere en l'àmbit STEM, s'exposen les actuacions que es podrien dur a terme a les Illes Balears, i agrupades en tres grans blocs: gestió i facilitació de recursos; prevenció, seguiment i intervenció de la discriminació; i formació, educació i divulgació.

A més del document de propostes, la plataforma 11F Balears pretén liderar i coordinar altres accions durant l'any, amb l’objectiu d'aconseguir que les dones i nines accedeixin i participin de manera plena i equitativa en la ciència i la tecnologia, que la igualtat de gènere sigui efectiva, i l’apoderament de les dones i les nines en els camps de la ciència i la tecnologia.

Un programa d’activitats adreçat a dones, nines i actors implicats en el sistema de recerca i innovació tecnològica

Entre les activitats organitzades, la Plataforma 11F Balears ha destacat especialment la lectura del manifest que ha elaborat, acció que tindrà lloc el dia 11 de febrer, a les 18 h, a la plaça del Rei Joan Carles I, de Palma. Amb aquesta acció, es faran públics els objectius i les estratègies del col·lectiu, i es pretén que s’hi impliqui tant el col·lectiu de dones STEM com totes les investigadores, a més de les institucions, els organismes i la societat balear en general, perquè prengui consciència de la necessitat de dur a terme accions concretes per revertir la situació de desigualtat existent.

Això a banda, s'han donat a conèixer la resta d'activitats que es duran a terme en el marc de l'11F i que es poden consultar al web <11fbalears.org>.

D'aquesta manera, les activitats organitzades en el marc de l'11 de Febrer arrencaran amb una sèrie de xerrades organitzades per l'IdISBa a diferents centres educatius. Les investigadores que hi participaran explicaran la pròpia experiència personal en la carrera investigadora. L'objectiu és despertar les inquietuds dels més joves, promoure l’interès per la ciència, i crear rols femenins en àmbits científics que promoguin pràctiques que afavoreixin la igualtat de gènere en l’àmbit científic. Les xerrades estan adreçades a l’alumnat de cinquè o sisè de primària i de primer i segon d’ESO, i s’impartiran la setmana del 4 a l’11 de febrer.

El 7 de febrer, a Ca n’Oleo (Palma) tindrà lloc la taula rodona «Enginyera, una dona en perill d’extinció», en la qual participaran set dones que duen a terme la seva activitat professional en l'àmbit de l'enginyeria, i reflexionaran sobre les fites i els reptes de la dona en aquest camp. Abans de la taula rodona, la Societat Balear de Matemàtiques, XEIX, farà la performance XX, entrevista a Florence Nightingale.

El dissabte, 9 de febrer, entre les 11 i les 12 hores, al CaixaFòrum de Palma, es durà a terme l'activitat «Cites ràpides amb científiques», una activitat pensada per al públic general i familiar (nens a partir de vuit anys). Aquest format de cites ràpides (speed dating) en ciència ha sorgit els últims anys com una activitat divulgativa informal i dinàmica.

També al CaixaFòrum de Palma, el diumenge 10 de febrer, tindrà lloc el taller infantil (de quatre a vuit anys) «Petites oceanògrafes, grans científiques», organitzat pel CSIC-SOCIB. A partir de narració de contes, jocs i manualitats, s'ajudarà les nenes a descobrir quin tipus de científiques podrien arribar a ser.

L'11 de febrer tindrà lloc al ParcBIT una jornada d'activitats per a centres d'educació secundària, en la qual els joves estudiants podran descobrir el parc científic i tecnològic de les Illes Balears i gaudir d'exposicions, xerrades i d'una gimcana sobre les dones del món de la ciència i la tecnologia que donen nom als carrers del ParcBIT: Laura Bassi, Ada Lovelace, Antonia Caetana Maury de Paiva Pereira, Maria Gaetana Agnesi, Maria Mitchell, Rita Levi-Montalcini, i Maria-Sofia Germain.

També durant la jornada de l'11 de febrer, el públic en general podrà visitar el Centre Oceanogràfic de les Balears de l'IEO, en una jornada de portes obertes durant la qual els visitants podran conèixer les instal·lacions, gaudir de les exposicions permanents i participar en altres activitats relacionades amb el projecte Oceàniques, que té l’objectiu de divulgar el treball de científiques dedicades a estudiar els oceans.

Per acabar la jornada de l'11 de febrer, al bar Molta Barra, del barri de sa Gerreria de Palma, l'associació Noctiluca organitza l'activitat «Ciència de Barra», en el marc de la qual s'oferiran xerrades i monòlegs científics en l'ambient distès i festiu de la barra del bar.

Donat l'èxit de l'edició de l'any passat, l’associació Django Girls torna a organitzar el taller d'iniciació a la programació amb llenguatge Python. Aquest taller gratuït d’un dia de durada i adreçat a dones que es vulguin iniciar en el món de la programació es durà a terme el dissabte 16 de febrer a la UIB.

Finalment, al programa d'activitats anunciat a <11fbalears.org> també s'hi han afegit els tallers organitzats en el marc del programa MENTORiment en femení, adreçat a les joves interessades en les àrees de ciències, tecnologies, enginyeries i matemàtiques (STEM), i impartits per doctores i professores investigadores que suposen un exemple que la ciència també és cosa de dones.

Algunes dades d’Espanya i de les Illes Balears

Segons dades fetes públiques per l'observatori de Xarxes Vives, queda palès que, efectivament, existeixen professions i carreres masculinitzades, i, si bé dones i homes presenten percentatges similars quant a l’accés a l’educació superior, per a carreres com Informàtica o Enginyeria en Fabricació i Construcció només hi ha un 21 per cent i un 28 per cent de dones enfront del 79 per cent i 72 per cent, respectivament.

Així mateix, hi ha estudis de la Fundació CYD que confirmen que, tot i que és més elevat el nombre dones en universitats el curs 2016-17, les dones hi representaven el 55 per cent enfront del 45 per cent dels homes i que obtenien bons resultats acadèmics, la qual cosa, però, no es tradueix en una millor inserció laboral, i els homes amb estudis superiors pateixen menys desocupació que les dones (un 17,2 per cent enfront d’un 20,5 per cent de les dones).

A la UIB, les dones del personal docent i investigador (PDI) representen el 41,2 per cent del total de la plantilla. Tenint en compte la categoria docent, les dones PDI tan sols representen el 36,7 per cent dels titulars d'universitat (TU) i el 22,3 per cent dels catedràtics. També són minoria en altres càrrecs de responsabilitat, com ara en direcció dels departaments o deganat de les facultats.

Per departaments, la majoria estan masculinitzats i, entre aquests, el que hi està més és el de Física, amb un 83 per cent d’homes. Això a banda, tot i que en els equips d’investigació hi ha equilibri de gènere, quan parlam d'investigadores principals, el percentatge disminueix fins al 28 per cent.

També pel que fa a distincions i premis en el món científic, és destacable que només el 18 per cent dels guardons de ciència que s’atorguen a Espanya recauen en dones, segons un informe de l’Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues, que recorda que just un 3 per cent dels premis Nobel de Ciències s’han concedit a dones, des que es varen crear l’any 1901.

Així, hi ha moltes dades que evidencien aquesta situació de la dona en l’àmbit científic. Per exemple, el Llibre Blanc sobre la situació de les dones en la ciència espanyola, elaborat per la Unitat de Dones i Ciència (UMYC), i l’informe de dones investigadores, elaborat pel CSIC el 2016, segons el qual el personal investigador d’aquest organisme, que és el més important de tot Espanya, està format per 2.800 persones, de les quals només un 35,3 per cent són dones.

Les entitats que enguany s'han afegit a l'11 de Febrer organitzant o col·laborant amb algunes d'aquestes accions són:

  • Plataforma 11F Balears
  • Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB)
  • Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos (IFISC CSIC-UIB)
  • Delegació del CSIC a les Illes Balears – Unitat de Cultura Científica i Innovació
  • Sistema d’Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (SOCIB MINIECO)
  • Centre Oceanogràfic de les Baleares - Institut Espanyol d’Oceanografia (COB-IEO)
  • Universitat de les Illes Balears (UIB)
  • Fundació Institut d’Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBa)
  • Django Girls
  • IBDona
  • Vicepresidència i Conselleria de Turisme, Innovació i Investigació, a través de la Direcció General d’Innovació i Investigació
  • CaixaFòrum Palma (Obra Social la Caixa)
  • Fundació BIT / ParcBIT
  • Women Techmakers
  • Associació Noctiluca

Data de publicació: 31/01/2019