La planta marina tropical «Halophila stipulacea» ha canviat la seva tolerància tèrmica per poder créixer i produir oxigen a la Mediterrània

Aquesta planta marina exòtica podria expandir-se per l'oest de la Mediterrània al final del segle XXI si la temperatura de la mar augmenta 3 °C, segons un estudi de l'IMEDEA (CSIC-UIB) 

La planta marina Halophila stipulacea és d'origen tropical (mar Roja) i va arribar a la Mediterrània fa més de cent anys, després que s’obrís el canal de Suez. Per poder créixer i produir oxigen a la nostra mar, on la temperatura és molt més baixa que a la mar Roja, aquesta planta ha canviat la seva tolerància tèrmica mínima i la temperatura òptima. Un equip de l'IMEDEA (UIB-CSIC), en col·laboració amb investigadors del Red Sea Research Centre (Universitat de Ciència i Tecnologia Rei Abdullah, de l’Aràbia Saudita), HCMR (Hellenic Centre for Marine Research, Grècia) i MER (Marine and eEnvironmental Research, Xipre), acaba de publicar aquesta troballa a la revista científica Proceedings of the Royal Society B.

«Fem experiments de temperatura amb plantes de la mar Roja (Aràbia Saudita) i de l'est del Mediterrània (Grècia i Xipre)», explica Marlene Wesselmann, investigadora predoctoral de l'IMEDEA (CSIC-UIB) i autora principal del treball. «Hem observat que aquesta planta pot sobreviure a temperatures de fins a 8 °C, però necessita una temperatura mínima de 14-17 °C per créixer», continua Marlene. Afegeix que «actualment, les temperatures de l'aigua marina de l'oest del Mediterrània a l'hivern són de 10-14 °C i per això aquesta planta de moment només es troba distribuïda per l'est i centre de la Mediterrània (arriba fins a Sicília)».

Els investigadors varen exposar les plantes provinents de la mar Roja (natives) i de la Mediterrània (exòtiques) a 12 tractaments de temperatura entre 8 i 40 °C i varen mesurar taxes de supervivència, creixement i de producció i consum d'oxigen.

Els models climàtics existents, segons els escenaris d'emissions projectats pel Panell Intergovernamental de Canvi Climàtic de l'ONU (IPCC, per les seves sigles en anglès), indiquen que al final del segle XXI la temperatura de la mar Mediterrània podria augmentar 4 °C. La coautora de l'estudi i també investigadora de l'IMEDEA Núria Marbà destaca que «els resultats d'aquest estudi suggereixen que, si la mar Mediterrània augmenta segons els pronòstics de l'IPCC, les aigües de la conca oest excediran la temperatura mínima necessària perquè la H. Stipulacea pugui créixer i expandir-se en aquesta conca. A més, l'escalfament de la mar millorarà les condicions de creixement d'aquesta espècie exòtica a la conca est mediterrània».

El treball ha estat finançat pel Ministeri d’Economia i Competitivitat, el Ministeri de Ciència i la Universitat de Ciència i Tecnologia Rei Abdullah.

Font: IMEDEA (CSIC-UIB)

Referència bibliogràfica

M. Wesselmann, A. Anton, C. M. Duarte, I. E. Hendriks, S. Agustí, E. Apostolaki, I. Savva & N. Marbà. «Tropical seagrass Halophila stipulacea shifts thermal tolerance during Mediterranean invasion». Proceedings of the Royal Society of London B, 2020. DOI: https://doi.org/10.1098/rspb.2019.3001 

Data de publicació: 12/03/2020