La participació juvenil protagonitza l'Anuari de la Joventut de les Illes Balears 2023

La sisena edició de la publicació recull un conjunt de treballs que tracten diferents aspectes de la realitat i les iniciatives de les persones joves de les Illes Balears, des d’una mirada inclusiva i participativa 

Presentació
Dia: dijous, 25 de gener de 2024
Hora: 19 hores
Lloc: Sala Verda del Parlament de les Illes Balears, c/ del Conqueridor, 11, Palma 

La Universitat de les Illes Balears presenta la sisena edició de l’Anuari de la Joventut de les Illes Balears, una publicació que recull 17 articles sobre diferents aspectes de la realitat del jovent de les Illes Balears, si bé en aquesta edició posa el focus en la participació juvenil.

L’acte de presentació tindrà lloc el dijous, 25 de gener, a les 19 hores, a la Sala Verda del Parlament de les Illes Balears. Hi intervindran la senyora Mercedes Garrido, vicepresidenta segona de la Mesa del Parlament de les Illes Balears; la doctora Margalida Vives, codirectora de la publicació i membre del Grup d’Investigació i Formació Educativa i Social de la UIB; la senyora Eva María Nieto, consellera de Joventut, Majors, Igualtat i Participació del Consell Insular de Formentera; la senyora Marilina Ribas, consellera del Departament de Joventut, Participació Ciutadana del Consell Insular d’Eivissa; el senyor Joan Pons, conseller de Cultura, Educació, Joventut, Esports i Ocupació del Consell Insular de Menorca; el doctor Maurici Mus, vicerector de Gestió i Política de Postgrau i Formació Permanent de la Universitat de les Illes Balears; el senyor Antoni Fuster, conseller de presidència del Consell de Mallorca; i la senyora Catalina Cirer, consellera de Famílies i Afers Socials del Govern de les Illes Balears.

La presidenta del Consell de la Joventut d’Espanya, Andrea Gónzalez Henry, impartirà la conferència titulada «La crítica als joves, tan antiga com la pròpia filosofia». Andrea González Henry (Xirivella, 2000) és psicòloga per la Universitat de València i estudiant del Màster en Psicologia de l’Educació de la Universitat Autònoma de Madrid. En la seva trajectòria associativa destaca per ser una veu reconeguda en processos d’empoderament estudiantil; entre 2019 i 2021, va ser presidenta de la Confederació Estatal d’Associacions d’Estudiants (CANAE), així com membre del Consell Escolar de l’Estat.

Anuari de la Joventut 2023

Aquest anuari és el resultat de la col·laboració entre la Conselleria de Famílies i Afers Socials, a través de l’Institut Balear de la Joventut (IBJOVE); el Consell de Mallorca, a través de la Direcció Insular de Joventut i Participació del Departament de Presidència; el Consell Insular de Menorca, a través de la Direcció Insular de Joventut, Esports i Ocupació del Departament de Cultura, Educació, Joventut, Esports i Ocupació; el Consell Insular d’Eivissa, a través de l’Àrea de Joventut del Departament de Joventut, Participació Ciutadana i del Parc Insular de Serveis de sa Coma; el Consell Insular de Formentera, a través de l’Àrea de Joventut, i la Universitat de les Illes Balears, a través del Grup d’Investigació i Formació Educativa i Social (GIFES), membres del Departament de Pedagogia i Didàctiques Específiques. La iniciativa rep, a més, el suport de la Fundació Guillem Cifre de Colonya, Caixa d’Estalvis de Pollença.

Des d’un enfocament interinstitucional, l’Anuari recull un conjunt de treballs que aporten més coneixement sobre la realitat i les iniciatives de les persones joves de Balears, des d’una mirada inclusiva i participativa. Les institucions participants del projecte tenen el repte de contribuir a la transferència i divulgació de recerques, reflexions, debats i iniciatives participatives en les quals els joves siguin protagonistes.

Enguany han estat 46 persones les que han participat en la redacció dels distints treballs: 17 articles que permeten conèixer recerques i experiències procedents tant de les administracions públiques com de la societat civil, partint sempre del context sociodemogràfic i normatiu actual dels joves a les Illes Balears. Encara que les temàtiques són diverses, la participació del jovent és l’eix temàtic transversal. Fruit de la reflexió individual o la col·laboració d’equips interdisciplinaris, la presència d’autors i autores joves és notable.

Quant al contingut de l’Anuari, en un primer apartat es presenta una anàlisi dels indicadors sociodemogràfics principals. També s’aborda el treball del Consell de la Joventut de les Illes Balears.

L’Anuari inclou un apartat d’iniciatives de les administracions i un altre de propostes de la societat civil, així com una darrera part dedicada a la recerca i debats oberts a l’àmbit de la joventut.

En l’àmbit de les iniciatives de les administracions, a més de la participació juvenil, també es tracten aspectes com ara les addiccions, l’oci juvenil i l’ocupació.

L’apartat d’iniciatives de la societat civil inclou estudis sobre l’esport com a eina de desenvolupament social, la lluita contra el canvi climàtic i les addiccions.

Finalment, en l’apartat de recerca i debats oberts hi ha articles amb temàtiques diverses, com ara les actituds lingüístiques dels joves, l’art urbà i l’impacte la pornografia en l’adolescència i l’oci juvenil, entre d’altres.         

Documents relacionats

Data de l'esdeveniment: 25/01/2024

Data de publicació: 23/01/2024