La necessitat d'una visió ampliada a la cooperació al desenvolupament

III Jornades de l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat de la UIB

Dia: dilluns, 25 de maig de 2009
Hora: 16 hores (inauguració)
Lloc: sala d’actes de l’edifici Anselm Turmeda,
campus universitari, Palma

L’Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat de la UIB ha organitzat les III Jornades: La necessitat d’una visió ampliada a la cooperació al desenvolupament, amb el suport de la Conselleria d’Afers Socials del Govern balear.

Aquestes jornades pretenen ser un punt d’encontre i de diàleg, per compartir experiències i conèixer iniciatives dutes a terme en l'àmbit de la cooperació universitària al desenvolupament.

Hi participaran personalitats de prestigi reconegut d’àmbit nacional i d’universitats de la resta de l’Estat. És el cas de la senyora Adriana Rosa Kaplan Marcusán, de la Càtedra de transferència al coneixement del Departament d’Antropologia Social i Cultural de la Universitat Autònoma de Barcelona, i membre de l’Observatori transnacional de les MGF Espanya-Gàmbia; o del senyor Koldo Unceta Satustregui, del Departament d’Economia Aplicada i d’Escola Universitària d’Estudis Empresarials de la Universitat del País Basc; o de la senyora Itziar Ruiz-Giménez Arrieta, del Grup d’Estudis Africans i del Departament de Ciència Política i Relacions Internacionals de la Facultat de Dret de la Universitat Autònoma de Madrid.

Programa de les jornades:

 • 16 h Acte inaugural a càrrec de la doctora Montserrat Casas, Rectora de la UIB i del senyor Josep Ramon Balanzat, director general de Cooperació del Govern de les Illes Balears.
 • 17 h Conferència: «El cas de les mutilacions genitals femenines (MGF): la necessitat d’un canvi cultural, la iniciació sense mutilació», a càrrec de la senyora Adriana Rosa Kaplan Marcusán, de la Càtedra de transferència al coneixement del Departament d’Antropologia Social i Cultural de la Universitat Autònoma de Barcelona, i membre de l’Observatori transnacional de les MGF Espanya-Gàmbia. Presentadora: senyora Berta Artigas, directora de l’OCDS.
 • 18.30 h Pausa
 • 19 h Conèixer, conviure i compartir: la contribució de l’alumnat.
  Presentació de l’audiovisual per part de l’OCDS, de les ONGD implicades i alumnes participants als programes de Beques de pràctiques i d’Estades Solidàries. Moderadora: senyor Joan Nadal, tècnic de l’OCDS.
 • 20 h Berenar solidari

Dimarts 26 de maig de 2009
Sala d’actes de l’edifici Anselm Turmeda

 • 10 h Conferència: «Els reptes de la cooperació al desenvolupament i el rol de les universitats», a càrrec del senyor Koldo Unceta Satustregui, del Departament d’Economia Aplicada i l’Escola Universitària d’Estudis Empresarials de la Universitat del País Basc. Presentadora: senyora Antoni Cladera, vicerectora associat d’Infraestructures Universitàries de la UIB.
 • 11.30 h Pausa
 • 12 h Taula rodona: «Coordinació dels agents de la cooperació»
  - Cooperació descentralitzada: Sr. Josep Ramon Balanzat, director general de Cooperació del Govern de les Illes Balears
  - Cooperació universitària: Sra. M. Rosa Terradellas, delegada de la Rectora per a la cooperació al desenvolupament de la Universitat de Girona i secretària de la Comissió Universitària de Cooperació del CEURI
  - Cooperació municipalista: Sra. Catalina Socies, gerent del Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació
  - Cooperació no governamental: Sr. Antoni Sierra, ONGD Treball Solidari
  Moderadora: Sra. Berta Artigas, directora de l’OCDS
 • 13 h Taula rodona: «La contribució des de la UIB a la cooperació al desenvolupament». Espai de debat i reflexió per compartir lliçons apreses en la pràctica de la cooperació universitària al desenvolupament entre membres de la comunitat universitària de la UIB.
  Sra. Maria Bel Pomar, Departament de Pedagogia Aplicada i Psicologia de l'Educació
  Sr. Ramon Puigjaner, Departament de Ciències Matemàtiques i Informàtica
  Sr. Macià Blázquez, Departament de Ciències de la Terra
  Sra. Dolors Forteza, Departament de Pedagogia Aplicada i Psicologia de l'Educació
  Sr. Bernat Riutort, Departament de Filosofia i Treball Social
  Moderadora: Sr. Miquel Seguí, professor del Departament de Ciències de la Terra
 • 14.30 h Pausa
 • 16 h «La documentació com a eina per al desenvolupament»
  Senyor Enric Royo, tècnic del Centre de Documentació de Cooperació al Desenvolupament (CD2) de la UIB. Presentador: Sr. Josep A. Pérez, professor del Departament de Pedagogia Aplicada i Psicologia de l’Educació
 • 17 h Conferència: «La generació de coneixement alternatiu: societats africanes i desenvolupament», a càrrec de la senyora Itziar Ruiz-Giménez Arrieta, del Grup d’Estudis Africans i del Departament de Ciència Política i Relacions Internacionals de la Facultat de Dret de la Universitat Autònoma de Madrid. Presenta: Sra. Ruth Escribano, tècnica OCDS
 • 18 h Pausa
 • 18.30 h Taller audiovisual. Presentació de l’audiovisual Herederas
  Moderador: Sr. Ivan de Paúl, personal d’administració i serveis de la UIB i responsable del V Cicle de cinefòrum per una altra globalització
 • 20 h Clausura

Documents relacionats

Data de publicació: 25/05/2009