La investigadora Marta Puxan Oliva lidera el projecte Ocean Crime Narratives, el primer de la UIB que obté aquest prestigiós ajut que concedeix el Consell Europeu de Recerca (ERC) per consolidar equips de recerca i dur a terme investigació altament innovadora
La doctora Marta Puxan Oliva, investigadora Ramón y Cajal al Departament de Filologia Catalana i Lingüística General i membre del grup de recerca LiCECT de la Universitat de les Illes Balears, ha obtingut un ajut ERC Consolidator Grant per desenvolupar el projecte «Ocean Crime Narratives: A polyhedral assessment of hegemonic discourse on environmental crime and harm at sea (1982-present)». L’objectiu d’aquest projecte és investigar les narratives sobre la criminalitat mediambiental a la mar des d’una perspectiva interdisciplinària.
És la primera vegada que la Universitat de les Illes Balears obté un ajut ERC, un programa de finançament altament competitiu del Consell Europeu de la Recerca dins el programa marc de la Unió Europea Horizon Europe. La modalitat ERC Consolidator Grant es concedeix als millors investigadors amb una experiència significativa perquè puguin crear o consolidar els seus equips a Europa i dur a terme projectes de recerca que contribueixin a l’excel·lència científica i que obrin camins arriscats en la investigació.
El projecte «Ocean Crime Narratives», liderat per Marta Puxan Oliva, permetrà crear un equip de sis investigadors de diferents àrees de coneixement que, durant els propers cinc anys, analitzarà un conjunt de narratives contemporànies literàries i fílmiques sobre el dany ambiental a la mar i les compararà amb diversos discursos fets per experts des d’un punt de vista interdisciplinari que inclou la literatura comparada i els estudis de cinema, la criminologia verda i el Dret internacional públic, la política ecològica i l’oceanografia. Per fer-ho, se centrarà en els danys causats per l’explotació de recursos marins, com per exemple la sobrepesca; en els vessaments tòxics i els plàstics, i en l’acceleració del canvi climàtic a la mar. El projecte té un pressupost de 2 milions d’euros.
La criminalitat i el futur dels oceans
El projecte parteix de la idea que, amb la implementació de la Convenció de les Nacions Unides sobre el Dret de la Mar (UNCLOS 1982), les narratives sobre el dany i els delictes ambientals als oceans han canviat la mirada sobre la gestió de la mar, la sostenibilitat i els drets humans, de manera que ara mateix se’n gesta un discurs hegemònic internacional.
Hi ha un corpus d’obres literàries i fílmiques que actualment discuteix la criminalitat a la mar i que posa de manifest que aquest és un lloc on hi ha tensions complexes entre la gestió internacional i nacional, que determinades pràctiques suposen una amenaça per a la sostenibilitat mediambiental i els drets humans, i que el concepte de delicte i dany ambiental és sovint poc clar. Però aquesta preocupació no es troba només en la literatura i el cinema, sinó que, per descomptat, és al centre d’altres discursos generats en els àmbits de la política, la legislació i la ciència.
Aquest projecte es demana: quines idees coprodueixen aquests discursos sobre la mar avui en relació amb la criminalitat mediambiental? A partir de l’anàlisi d’un conjunt de narratives d’ordre molt divers, que van des de la literatura a la ciència, el projecte OCN vol entendre millor el discurs hegemònic internacional que es configura sobre la criminalitat mediambiental a la mar, en una recerca que ha de servir per revisar la noció mateixa de criminalitat i per veure com el discurs global pot condicionar el futur dels oceans.
Data de publicació: 06/06/2022