La tesi doctoral de Mercedes Nadal destaca el paper del receptor estrogènic ERβ i de la proteïna UCP2 com a biomarcadors en la caracterització del càncer de pit
La tesi doctoral de Mercedes Nadal Serrano, defensada a la Universitat de les Illes Balears, se centra en l’estudi de l’estrès oxidatiu i la importància de la seva regulació en el desenvolupament del càncer de pit. La tesi l’han dirigida la doctora Pilar Roca i el doctor Jordi Oliver, del Departament de Biologia Fonamental i Ciències de la Salut.
L’estrès oxidatiu és un desequilibri entre la producció d’espècies reactives d’oxigen (ROS) i els sistemes antioxidants encarregats de la seva neutralització, procés associat a patologies com el càncer. En el cas del càncer de pit, el factor endocrí fa un paper rellevant tant en l’etiologia com en l’evolució de la malaltia. Per aquest motiu, la recerca de Mercedes Nadal ha aprofundit en els efectes de les hormones 17β-estradiol (E2) i leptina, i del fitoestrogen genisteïna (una molècula vegetal amb propietats estrogèniques) sobre l’estrès oxidatiu en línies cel·lulars de càncer de pit.
L’E2 pot actuar a través de dos subtipus de receptors estrogènics, ERα i ERβ, i, per tant, el seu efecte sobre l’estrès oxidatiu podria dependre de la dotació d’aquests receptors estrogènics, és a dir, de la ràtio ERα/ERβ. D’acord amb aquesta premissa, les conclusions de la tesi doctoral exposen que l’estrès oxidatiu induït per concentracions fisiològiques d’E2, degut en gran part a un descens dels sistemes antioxidants (enzims i proteïnes desacoblants o UCP), està mediat per l’activació i senyalització d’ERα. En canvi, en les línies cel·lulars on ERβ predominava sobre ERα, el tractament amb E2 atenuava l’estrès oxidatiu, mitjançant una resposta antioxidant més gran. Aquest efecte protector d’ERβ sobre la regulació de l’estrès oxidatiu es va accentuar després de l’exposició de les cèl·lules canceroses a la genisteïna.
L’acció divergent d’E2 i la genisteïna pot explicar-se, en part, per l’afinitat diferent que presenten ambdós lligands pels dos subtipus de receptors estrogènics. E2 s’uneix selectivament a ERα, mentre que la genisteïna s’uneix a ERβ. En consonància amb l’estudi in vitro, els carcinomes ductals infiltrants mamaris amb una menor ràtio ERα/ ERβ que es varen estudiar en aquesta tesi també varen mostrar una major resposta desintoxicant, la qual cosa suggereix una pressió selectiva cap a l’adaptació a l’estrès oxidatiu.
Per la seva part, segons la recerca de Mercedes Nadal, la leptina sembla que disminueix el nivell d’estrès oxidatiu basal en cèl·lules de càncer de pit, la qual cosa podria tenir un paper en l’adquisició de resistència als tractaments antineoplàstics. Concretament, s’ha observat que les cèl·lules sotmeses a l’agent antitumoral cisplatí presenten un distint llindar de supervivència cel·lular si les cèl·lules han estat tractades amb leptina o no, sent les cèl·lules amb leptina més resistents.
A més, la investigadora també ha investigat el paper de la proteïna UCP2 durant la tumorigènesi, i els resultats assenyalen que previndria la formació d’espècies reactives d’oxigen. Els estudis demostren que aquesta proteïna confereix protecció a les cèl·lules de càncer de pit, per la qual cosa la seva inhibició podria oferir un benefici clínic per combatre la quimioresistència.
En conclusió, els resultats de la tesi de Mercedes Nadal suggereixen que tant ERβ com UCP2 podrien ser biomarcadors interessants per aconseguir una millor caracterització del tumor en relació amb el seu nivell d’estrès oxidatiu i la possible resposta al tractament.
Fitxa de la tesi doctoral
- Títol: Efectos de los Estrógenos, la Genisteína y la Leptina sobre el Estrés Oxidativo en el Cáncer de Mama. Importancia de la UCP2
- Autor: Mercedes Nadal Serrano
- Programa de doctorat: Nutrició Humana
- Departament: Biologia Fonamental i Ciències de la Salut
- Directors: M. Pilar Roca Salom i Jordi Oliver Oliver
Data de publicació: 17/11/2014