La història a través de les vinyetes de Tintín

La tesi doctoral de Bartomeu Castell Pons analitza com els esdeveniments més importants del segle XX es reflecteixen en la sèrie de còmics creada per Hergé. 

Tintín és un personatge icònic del còmic europeu, i les seves aventures al voltant del món han captivat lectors de totes les edats durant dècades. Les feixes del personatge al voltant del món s'entremesclen amb els esdeveniments que varen fer del segle XX una etapa convulsa.

La tesi doctoral de Bartomeu Castell Pons, defensada recentment a la Universitat de les Illes Balears, ha analitzat des d'un punt de vista històric l'obra completa de la sèrie de còmics Les aventures de Tintín, creada per Georges Remi, més conegut pel seu pseudònim Hergé. 

La base fonamental de l'estudi ha estat l'anàlisi dels fets històrics que Hergé va plasmar en els còmics de Tintín, acoblats dins de les feixes del reporter. En aquest sentit, l'investigador ha dividit l’examen d'aquests esdeveniments en tres etapes: 

La primera, corresponent a l'època anterior a la Segona Guerra Mundial, des del 1929 fins al 1939, correspon als àlbums des de Tintín al país dels soviets fins a El ceptre d'Ottokar. 

La segona, durant el conflicte bèl·lic mundial, des del 1940 fins al 1944, des d'El cranc de les pinces d'or fins a El temple del Sol. 

I, la tercera, relativa a l'època posterior a la guerra fins al final de la publicació de les obres d'Hergé, des del 1946 fins al 1983, inclou des de Tintín al país de l'or negre fins al darrer àlbum no publicat per Hergé, Tintín i l'Art-Alfa. 

Al llarg dels capítols que componen la tesi doctoral, l'investigador examina el context biogràfic de l'autor, quant a la influència que va tenir a l'hora de compondre els còmics de Tintín. En aquest sentit, es destaca la gran importància de la Segona Guerra Mundial, a causa de la impossibilitat de narrar cap esdeveniment històric de l'actualitat a causa de l'estricta censura nazi en el període de l'ocupació alemanya de Bèlgica. També, es descriuen els personatges ficticis que Hergé reflecteix en la seva obra, basats en personatges històrics reals, la qual cosa ens dona una idea de la intencionalitat ideològica que el dibuixant belga vol plasmar en cada aventura. 

L'investigador també ha tractat altres aspectes que es reflecteixen en l'obra d'Hergé. En primer lloc, la violència, quant al tractament que el dibuixant belga dona en els seus àlbums a un aspecte tan compromès en una sèrie de còmics destinats majoritàriament a un públic infantil i juvenil, tot i que l’autor ja va advertir que la seva obra era tant per a joves com per a adults. 

En segon lloc, es destaca la relació de Tintín i els altres protagonistes amb la natura, la qual cosa li va crear problemes especialment en la seva aventura de Tintín al Congo. 

També es reflecteix en la investigació el tractament de grups ètnics diferents de la població blanca, que també li varen comportar problemes a Hergé a Tintín al Congo i Stoc de coc.

Un altre tema important és el reflex del paper de la dona en l'obra de l'artista belga, que ha tingut aspectes conflictius per l'absència de personatges femenins i el tractament donat al personatge principal, Bianca Castafiore. 

En cinquè lloc, les qualitats de boy-scout de Tintín ens entronquen directament amb el moviment escolta catòlic de la primera meitat del segle XX a Bèlgica. 

Finalment, un darrer objectiu analitzat ha estat la presència de l'alcoholisme en una sèrie d'aventures per a joves, que ha requerit l’examen complex d'un aspecte tan complicat.

Autor: Bartomeu Castell Pons
Títol: L'esdevenir històric del segle XX a través de Les aventures de Tintín (1929-1983) d'Hergé (Georges Remi).
Direcció: Dr. Antoni Marimon Riutort
Programa de Doctorat en Història, Història de l'Art i Geografia

 

 

Data de publicació: 28/10/2024