La tesi doctoral de María Dolores Ordóñez Martínez aprofundeix en les possibilitats que la implementació dels anomenats espais de dades turístiques poden aportar a la sostenibilitat de l’activitat turística i la qualitat de vida dels residents.
Una tesi doctoral defensada recentment a la Universitat de les Illes Balears per María Dolores Ordóñez Martínez proposa aprofundir en la implementació dels anomenats espais de dades turístiques a les Illes Balears com a via per millorar la competitivitat d’aquesta destinació. Els espais de dades turístiques són una iniciativa sorgida de l'Estratègia Europea de Dades de la Unió Europa i suposen un pas endavant per a totes les polítiques relacionades amb les destinacions intel·ligents i el turisme intel·ligent en general.
L'èxit de les destinacions turístiques i el seu ecosistema es basa en la capacitat per satisfer les necessitats dels turistes i oferir-los experiències cada vegada més personalitzades. En aquest camp, les tecnologies digitals combinades amb l’ús de dades són fonamentals per millorar la presa de decisions, així com per treballar en prediccions i simulacions basades en dades històriques, i permeten contextualitzar, entre moltes altres funcions, els impactes que genera l'activitat turística.
La tesi doctoral de María Dolores Ordóñez Martínez ha analitzat diferents iniciatives relacionades amb les destinacions intel·ligents, així com els elements que conformen els espais de dades turístiques. Aquests elements, relacionats amb els aspectes legals i normatius que defineixen el marc per compartir dades, així com amb una estructura de governança que assegura la compartició de dades en un entorn de confiança, es complementen amb els desenvolupaments tècnics i tecnològics associats a l'evolució de les dades.
Amb l'objectiu de demostrar la importància que pot tenir l'espai de dades turístiques a les Illes Balears, l'estudi contextualitza el mateix espai de dades turístiques i aplica una metodologia anomenada DPSIR (de l’anglès Drivers, Pressures, Status, Impacts, and Responses). Aquesta metodologia se centra en l’anàlisi dels impulsors, pressions, estatus, impactes i respostes associats al desenvolupament i desplegament dels espais de dades turístiques, i ha permès obtenir informació valuosa per a la implementació dels espais de dades turístiques.
La manca d’accés a les dades és una limitació
A les Illes Balears, l'ús de les dades no és del tot nou, tot i que una anàlisi en profunditat de la producció científica ha permès a la investigadora identificar les àrees en què s'ha estudiat més l'ús de les dades, els reptes que han sorgit i les àrees en què manca aquesta recerca, per la manca d'accés a les dades. I és que l'accés a les dades és un dels factors que limiten la implementació d'espais de dades turístiques que poden contribuir de manera seriosa i decisiva a millorar la competitivitat de les Illes Balears i a resoldre molts dels reptes als quals s'enfronta actualment. Això no obstant, les dades disponibles poden oferir solucions i respostes a problemes actuals si fan servir dades de fonts obertes.
A causa de la fragilitat de les Illes Balears, la investigadora proposa quatre àmbits en els quals, mitjançant la creació de dades de diferents fonts, s'han pogut crear taulers de dades, que, a més d'aportar informació de valor, permeten una representació geogràfica dels impactes directes o indirectes de l'activitat turística, sobre els quals es poden millorar les decisions. Aquests geotaulers se centren en l’exposició dels allotjaments turístics a les inundacions, els canvis en els usos del sòl, la pressió humana i els usos turístics en zones urbanes.
Segons la investigadora, la implementació dels espais de dades turístics a les Illes Balears permetrà que es prenguin més bones decisions. Ajudarà a tenir més coneixement de les preferències del turista i permetrà personalitzar l'oferta. A la vegada, ajudarà a mesurar més bé la sostenibilitat des d'una perspectiva holística que inclogui tots els impactes sobre el territori, la societat i el medi ambient, i beneficiarà la qualitat de vida dels residents.
La recerca de María Dolores Ordóñez Martínez s’ha publicat en diferents revistes científiques internacionals:
- Ordóñez-Martínez D, Seguí-Pons JM, Ruiz-Pérez M. Conceptual Framework and Prospective Analysis of EU Tourism Data Spaces. Sustainability. 2024; 16(1):371. https://doi.org/10.3390/su16010371
- Ordóñez-Martínez D, Seguí-Pons JM, Ruiz-Pérez M. Defining the Balearic Islands’ Tourism Data Space: An Approach to Functional and Data Requirements. Data. 2024; 9(3):41. https://doi.org/10.3390/data9030041
- Ordóñez-Martínez D, Seguí-Pons JM, Ruiz-Pérez M. Toward Establishing a Tourism Data Space: Innovative Geo-Dashboard Development for Tourism Research and Management. Smart Cities. 2024; 7(1):633-661. https://doi.org/10.3390/smartcities7010026
Fitxa de la tesi doctoral
- Doctoranda: María Dolores Ordóñez Martínez
- Títol: Tourism Data Spaces in Smart Tourism Destinations: Conceptual and Methodological Approach
- Direcció de tesi: Dra. Joana Maria Seguí Pons i Dr. Maurici Ruiz Pérez
- Programa de Doctorat en Història, Història de l'Art i Geografia
Data de publicació: 19/07/2024