La família del fotògraf Climent Picornell dona 10.000 imatges a la UIB

La Universitat de les Illes Balears crea el Fons Fotogràfic Climent Picornell Bauzà amb el llegat del fotògraf santjoaner  

Dia: divendres, 26 de gener de 2018
Hora: 11 hores
Lloc: Son Lledó, campus universitari, Palma 

El Rector de la Universitat de les Illes Balears, doctor Llorenç Huguet, i el doctor Climent Picornell, professor emèrit del Departament de Geografia de la UIB, cosí i marmessor de Climent Picornell Bauzà (Sant Joan, 1956 - 2003), han signat un conveni de donació del llegat fotogràfic del fotògraf santjoaner a la Universitat. També hi ha assistit el responsable de l'Arxiu Històric de la UIB, senyor Joan Font i Roig.

El llegat es conservarà a l'Arxiu Històric de la UIB

El llegat fotogràfic que la família de Climent Picornell Bauzà dona a la Universitat de les Illes Balears està format per aproximadament 10.000 diapositives en color damunt pel·lícula, realitzades entre els anys setanta i finals del segle XX. El seu valor científic i cultural es fa palès en la temàtica naturalística, paisatgística i etnogràfica de la nostra terra d’aquella l’època. Aquesta donació conformarà una nova peça de l'Arxiu Històric de la UIB (AHUIB) que durà com a nom Fons Fotogràfic Climent Picornell Bauzà.

Climent Picornell Bauzà (Sant Joan, 1946-2003) fou un fotògraf especialitzat en fotografia de la naturalesa. Va tenir una carrera molt intensa, com demostren els premis que va guanyar i les imatges que són presents en textos, llibres, revistes, calendaris, pòsters... de tot arreu, de l’estranger i del nostre país. Guanyà el Premi de la Flora del Jardí Botànic de Sóller; el Premi Nacional de Fotografia FUJI; el Premi del Festival Internacional de Fotografia de Sant Sebastià... Té fotografies editades en obres com Història Natural dels Països Catalans; Els endemismes de Balears; Les orquídies de BalearsLes Balears abans dels humans; Atlas de les illes Balears; anuaris del GOB; CD-ROM sobre s’Albufera; Quaderns d’usos, costums i oficis pagesos; Mallorca: Imatges per a la felicitat, amb textos de Carme Riera; Apunts del Pla de Mallorca, amb textos del seu cosí Climent Picornell...

Les fotografies de Climent Picornell són sobretot de Mallorca, de la serra de Tramuntana, del litoral, del pla de Mallorca, d’on era originari, de la natura en general i molt especialment d’ocells (era un gran coneixedor i observador de l’Albufera).

Els seus col·legues parlaren del seu mestratge, en concret la majoria d’integrants de l’Associació de Fotògrafs de Natura de les Illes Balears (AFONIB): «Es convertí en un mestre inigualable a l’hora de treballar la llum, generós i humil... Caldria destacar el seu arrelat compromís amb la conservació del nostre entorn».

Tècnicament, Climent Picornell tenia un gran domini dels escenaris, dels instants, dels enquadraments, amb una certa visió poètica. Era extraordinàriament exigent amb el seu treball i posseïa un primmirat sedàs propi.

Fou un personatge extravertit, vitalista, amb un gran esperit de recerca i una pipella especial per a la composició d’imatges fotogràfiques fruit d’hores de caminades, d’hores d’observacions, d’hores d’espera amb les seves motxilles carregades de càmeres i objectius.

El periodista Damià Quetglas digué d’ell: «Climent es passejava sempre amb una petita Leica a la mà per robar una fesomia particular, per fixar un instant, perdent hores per camins de mala mort a la recerca d’aquella bardissa feta de branques d’ullastre..., aguantant el sol del migdia per fer una foto a un moscard, o es ficava a l’aigua fins al coll per copsar l’aparellament de dos ocells dins el canyet de s’Albufera. Mirava aquesta terra amb ulls emocionats i feia que la realitat visible fos més bella encara que la imaginària».

L'AFONIB convoca cada any el Memorial Climent Picornell de Fotografia de Natura, del qual s’ha celebrat enguany l’onzena edició amb participació de fotògrafs de tot arreu, per així servar el record d’un fotògraf excepcional i del seu gran arxiu, amb milers de diapositives, que ara es dona a la UIB, i és el testimoni del seu gran amor per aquesta terra nostra.

Data de l'esdeveniment: 26/01/2018

Data de publicació: 24/01/2018