La diversitat genètica de les sargantanes: un element clau per a la seva adaptació al medi

La tesi doctoral de Marta Bassitta Sánchez destaca la importància que tenen els processos adaptatius en la conservació del gènere Podarcis a la conca mediterrània 

Les sargantanes del gènere Podarcis, que s’han diversificat a la conca de la Mediterrània, presenten una àmplia variabilitat morfològica, ecològica i genètica. Aquesta diversitat és clau en el manteniment del potencial evolutiu i adaptatiu que permet a aquestes poblacions sobreviure i, per tant, és imprescindible tenir-la en compte en la gestió de la seva conservació.

L’objectiu principal de la tesi doctoral de Marta Bassitta Sánchez, defensada a la Universitat de les Illes Balears, va ser investigar processos adaptatius en aquest gènere de sargantanes examinant com els diferents mecanismes evolutius han modelat la diferenciació a nivell genètic i fenotípic en les diferents poblacions de Podarcis.

Aquesta tesi doctoral s’ha centrat en tres escenaris: en primer lloc, s’han analitzat mitjançant un enfocament multidisciplinari les sargantanes del complex d’espècies Podarcis hispanicus de la regió sud-est de la Península ibèrica. S’han identificat tres clades genèticament diferenciats. Les relacions filogenètiques i la història geològica permeteren definir una nova espècie en aquesta regió, Podarcis galerai sp. nov. i redefinir el tàxon nominal (Podarcis hispanicus sensu stricto), identificat amb el cognom Albacete/Múrcia. El tercer clade (València) necessita ser estudiat amb més profunditat per definir la seva posició taxonòmica. És de destacar que la tipificació de noves especies és necessària i rellevant per resoldre conflictes relacionats amb la biologia de la conservació.

En segon lloc, les poblacions que habiten l’arxipèlag de Columbretes varen ser un altre punt d’estudi interessant en aquest complex d’espècies. Els resultats corroboraren que l’origen evolutiu de les Podarcis que habiten aquestes illes és el mateix que el de la forma continental Podarcis liolepis, concretament de la regió de Penyagolosa (Castelló). També es va observar una baixa diversitat genètica en la població insular, que sembla haver sofert diversos esdeveniments d’expansió i/o disminució de la variabilitat al llarg de la seva història.

Finalment, el tercer punt d’estudi va ser la sargantana balear (Podarcis lilfordi). A les illes Gimnèsiques (Mallorca, Menorca i Cabrera), el nombre de subespècies descrites és quasi equivalent al nombre d’illes i illots habitats per aquestes sargantanes. Aquesta extraordinària diversitat ha estat explorada en aquesta tesi a nivell genètic, morfològic, ecològic i de comportament. La discordança trobada entre els resultats va indicar que l’ús de les Unitats Evolutivament Significatives (UES), que tenen en compte les característiques úniques de cada població, és més adequat que el terme de subespècie per assegurar el futur evolutiu d’aquestes poblacions i la seva consideració en les polítiques de conservació.

A més, en la tesi doctoral de Marta Bassitta s’analitzen per primera vegada aquestes poblacionsen tot el genoma, la qual cosa suposa més quantitat d’informació i una resolució més alta. L’anàlisi de més de 70.000 variants polimòrfiques (SNPs) varen corroborar la singularitat d’aquestes poblacions insulars, la diversitat de les quals està marcada per l’aïllament geogràfic i la reduïda mida poblacional, però en la qual la selecció natural també té un paper important en l’impuls de la divergència. Els tests de selecció varen identificar aproximadament un 2% de regions suposadament sota selecció, que es varen correlacionar amb més percentatge amb la depredació i la pressió humana. És la primera vegada que es demostra que aquestes variables són factors adaptatius rellevants en aquestes poblacions insulars de rèptils.

Fitxa de la tesi

  • Doctoranda: Marta Bassitta Sánchez
  • Títol: «Genetic analyses of adaptive processes in the Podarcis genus»
  • Directores: Cori Ramon Juanpere i Antònia Picornell Rigo
  • Programa de Doctorat en Biotecnologia Biomèdica i Evolutiva 

Data de l'esdeveniment: 19/04/2021

Data de publicació: 19/04/2021