El Laboratori de Tecnologies i de la Informació Multimèdia de la UIB ha produït un documental sobre la tasca de l'associació PROEM-AID a l'illa de Lesbos fent servir un format audiovisual innovador que permet la interacció de l'usuari amb els continguts
Des de l'any 2015 més d'un milió de persones han travessat el mar Egeu des de Turquia cap a Grècia. Milers ho han fet a través dels vint quilòmetres que separen la costa turca i l'illa grega de Lesbos, en un periple de gran perillositat, atès el risc de naufragi de les embarcacions i les precàries condicions en què es fan a la mar.
L'associació sense ànim de lucre PROEM-AID es va crear per donar resposta a aquesta catàstrofe humanitària i des de desembre de 2015 és present a la costa est de Lesbos amb l'objectiu d'auxiliar aquestes persones que volen arribar a Europa fugint de la guerra i la fam als seus països d'origen. L'entitat està integrada per professionals dels serveis d'emergència. Són bombers, bussejadors, nedadors de rescat i sanitaris que de manera voluntària apliquen la seva experiència al rescat en alta mar d'aquestes persones que es troben en una situació d'extrema vulnerabilitat.
Un dels voluntaris de PROEM-AID és Manuel Elviro Vidal, que a la vegada també és col·laborador del Laboratori de Tecnologies i de la Informació Multimèdia (LTIM) de la Universitat de les Illes Balears. De la fusió d'aquestes dues vocacions ha sortit un documental produït pel LTIM que recull l'experiència dels voluntaris de PROEM-AID a Lesbos.
L'audiovisual se serveix dels darrers avanços en tecnologies digitals per donar forma a un projecte audiovisual enregistrat en 360 graus mitjançant un sistema de sis càmeres, que a la vegada és interactiu i permet que l'usuari pugui accedir a continguts extra a demanda. Aquest hipervídeo es basteix sobre una pista de vídeo principal que es mostra com a panorama en 360 graus i que permet recórrer l'escena mirant en qualsevol direcció. A mesura que l'usuari avança per aquesta pista, pot anar accedint a continguts addicionals enllaçats sobre altres punts d'interès del documental.
El vídeo ha donat lloc a una aplicació web interactiva a través de la qual el públic pot interactuar amb els continguts i, a més, es pot enregistrar el comportament precís de cada usuari en temps real, amb l'objectiu dels investigadors del LTIM d'analitzar-lo per comprendre les decisions i opcions de navegació dels usuaris en aquest format innovador i així millorar la usabilitat per a l’usuari i la narrativa del productor d’aquests nous entorns en 360 graus.
Data de publicació: 13/02/2018