La XIV Universitat d'Estiu d'Estudis de Gènere de la UIB commemora el primer centenari de l'entrada de les dones a les universitats espanyoles

Acte d’inauguració:
Dia: dilluns, 5 de juliol de 2010
Hora: 10.30 hores
Lloc: edifici Sa Riera,
c/ de Miquel dels Sants Oliver, 2, Palma

La senyora Lila Thomàs, directora de l’Institut Balear de la Dona; la doctora Esperança Bosch, codirectora de la XIV Universitat d’Estiu d’Estudis de Gènere i directora de l’Oficina per a la Igualtat entre Homes i Dones de la UIB; i el doctor Martí March, vicerector primer de Planificació i Coordinació Universitària de la UIB, inauguraran la XIV Universitat d’Estiu d’Estudis de Gènere: 100 anys de presència de les dones a les universitats espanyoles.

També hi assistirà la senyora Aina Rado, presidenta del Parlament de les Illes Balears.

La Universitat d’Estiu d’Estudis de Gènere s’adreça a tothom que hi estigui interessat i es desenvolupa en classes magistrals, debats, conferències, tallers i altres activitats lúdiques com la projecció de pel·lícules o taules rodones.

Universitat d’Estiu d’Estudis de Gènere:
Dies: del 5 al 9 de juliol de 2010
Lloc: edifici Sa Riera,
c/ de Miquel dels Sants Oliver, 2, Palma

L’any 2010 es commemoren els primers cent anys de presència de les dones a les universitats espanyoles. Per aquest motiu, la XIV Universitat d’Estiu d’Estudis de Gènere de la UIB retrà homenatge no sols a aquestes primeres dones universitàries, sinó també a totes les predecessores. Així mateix, el curs servirà per fer un repàs a la història de la presència femenina a les aules de les universitats. El 8 de març de 1910 es va signar una Reial ordre que permetia les dones inscriure’s en ensenyaments universitaris oficials i no oficials. El 2 de setembre del mateix any, es va firmar una nova Reial ordre que determinava que la possessió de la titulació acadèmica corresponent habilitava les dones per a l'exercici de les professions relacionades amb el Ministeri d'Instrucció Pública, com l’ensenyament o les feines a les biblioteques.

Programa de dilluns, 5 de juliol de 2010

  • 10 h. Lliurament del material.
  • 10.30 h. Inauguració del curs.
  • 11.30-13.30 h. Conferència inaugural a càrrec de la senyora Lila Thomàs Andreu, directora de l’Institut Balear de Dona des de l’any 2007. Presentació a càrrec de la senyora Esperança Bosch, professora de Psicologia de la UIB.
  • 13.30-16 h. Dinar
  • 16-17.30 h. Taller d’habilitats comunicatives a càrrec de les senyores Carme Ramis i Gemma Torrens, professores del Departament de Psicologia de la UIB.
  • 17.30-20 h. Projecció de la pel·lícula A las cinco de la tarde, coproducció francoiraniana, dirigida per Samira Makhmalbaf. Presentació i dinamització a càrrec de Nina Parrón, que va ser membre de la direcció del Festival Internacional de Cinema Realitzat per Dones i organitzadora de diversos cicles i sessions de cinema.

Documents relacionats

Data de l'esdeveniment: 05/07/2010

Data de publicació: 02/07/2010