La UIB subscriu la Declaració de Davos per una nova cultura de la construcció

El Rector de la Universitat de les Illes Balears, Llorenç Huguet; el director d'Urbanisme del Consell de Mallorca, Joan Morey; la degana del Col·legi Oficial d'Arquitectes dels Illes Balears, Marta Vall-Llossera, i el president de la Demarcació de Mallorca del Col·legi Oficial d’Arquitectes de les Illes Balears (COAIB), Ignacio Salas, han presidit la signatura d'adhesió a la Declaració de Davos 2018, que impulsa, amb la denominació Baukultur (‘cultura de la construcció’), la qualitat de l'espai construït i la promoció de polítiques públiques que la fomentin.

A aquest acte, organitzat a proposta del COAIB i del CSCAE (Consell Superior de Col·legis d'Arquitectes d'Espanya) a la seu col·legial a Mallorca, també hi ha assistit la secretària general de la Federació d'Entitats Locals de les Illes Balears, Neus Serra; el degà del Col·legi d'Advocats, Martí Aleñar; el del Col·legi d'Enginyers Tècnics d'Obres Públiques i Enginyers Civils de les Illes Balears, Glòria Penalva, i el del Col·legi de Pèrits i Enginyers Tècnics Industrials de les Illes Balears, Joan Ribas, a més del president del Col·legi d'Enginyers Tècnics Agrícoles de les Illes Balears, Joan Servera, i el d'Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Mallorca, Daniel Tur.

Tal com recull el manifest, és un projecte decisiu per defensar el patrimoni cultural i potenciar el lligam entre les persones i crear, per tant, societats més cohesionades. Representa, a més, un compromís de les institucions europees a establir polítiques encaminades a millorar la qualitat de vida de les persones.

La degana del Col·legi d’Arquitectes ha agraït a totes les institucions i entitats signants que s’hagin adherit a la declaració i la resposta positiva que han tingut envers aquest compromís. «Tenim la necessitat urgent de sumar esforços i adaptar-nos a enfocaments nous. És una tasca de tothom treballar per millorar la qualitat de vida de les persones des de l'equilibri, la proporcionalitat i la responsabilitat, tenint cura i consolidant una visió àmplia del patrimoni que integri aspectes materials, immaterials i paisatgístics juntament amb valors històrics i tradicionals que fomentin les nostres identitats i les reforcin», ha assegurat.

El Col·legi Oficial d'Arquitectes de les Illes Balears ha impulsat l'adhesió de les Illes Balears a la Declaració de Davos 2018. A Menorca, es formalitzarà el 10 d'abril, i a Eivissa ja es va fer el 29 de març, en una signatura que recull l'adhesió d'institucions i entitats de cada territori insular.

Baukultur

La Declaració de Davos 2018 és un projecte decisiu en la defensa del patrimoni cultural i per potenciar el vincle entre les persones creant «societats més cohesionades». Enfront dels canvis socioeconòmics derivats de la Gran Recessió, la quarta revolució industrial, la urbanització accelerada, les migracions, la desigualtat i l'amenaça creixents que implica l'escalfament global, el manifest defensa una cultura de la construcció que, de manera urgent, prioritzi «un disseny conscient i deliberat per a cada activitat de construcció i paisatgisme, que prioritzi els valors culturals per sobre dels beneficis econòmics a curt termini».

El punt de partida de la Declaració de Davos 2018 va ser la Conferència de Ministres de Cultura, que tingué lloc a la ciutat suïssa del 20 al 22 de gener de 2018, prèvia a la reunió anual del Fòrum Econòmic Mundial. Hores d’ara, el document ha estat subscrit per la Comissió Europea, el Consell d'Europa, la majoria dels governs de la Unió Europea i altres entitats no governamentals de l'àmbit de la cultura, l'arquitectura i el patrimoni, com són la UNESCO, Europa Nostra, el Centre Internacional d'Estudis per a la Conservació i la Restauració dels Béns Culturals (ICCROM) i el Consell d'Arquitectes d'Europa. 

Data de l'esdeveniment: 02/04/2019

Data de publicació: 03/04/2019