La UIB signa un contracte amb Atos per adquirir un superordinador per a l'IFISC (CSIC-UIB)

La Universitat de les Illes Balears (UIB) ha signat un contracte amb l'empresa Atos per adquirir un nou superordinador per a l'Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos (IFISC, CSIC-UIB). Aquest nou clúster computacional l'utilitzaran per fer anàlisi de dades massives (big data) i simulacions numèriques intensives.

L'oferta presentada per Atos va ser la més ben valorada entre les 11 que es presentaren al concurs públic convocat en l’àmbit europeu per adquirir el clúster. El nou equip compta amb servidors Bull Sequana X430A5, amb processadors d'última generació AMD EPYC Rome amb arquitectura Zen-2 de 7nm, que presenten un excel·lent rendiment de càlcul i una insuperable amplada de banda en comunicacions (8 canals de memòria a 3200MHz, 128 canals PCIe4.0). Globalment, el clúster compta amb 960 cores, 12TB de memòria i 76TB d'emmagatzematge i comunicacions a 25Gb/s entre els servidors i té unes prestacions globals notablement superiors a altres propostes. El lliurament i la instal·lació del nou equip estan prevists per al desembre d’enguany.

L'adquisició del clúster s'emmarca en el projecte d'infraestructura EQC2018-004787-P AEI/FEDER UE del Pla Estatal de Recerca Científica i Tècnica i d'Innovació 2017-20 i el financen el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, l'Agència Espanyola de Recerca (AEI), el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i la Universitat de les Illes Balears.

Una part molt substancial de la producció científica de l'IFISC (CSIC-UIB) es basa en simulacions numèriques intensives de models apropiats a la descripció de diversos sistemes complexos. L'IFISC (CSIC-UIB) ha aprofitat les oportunitats sorgides del tractament de grans quantitats de dades (big data) procedents de tecnologies de la informació i s'ha situat en una posició de lideratge en l'anàlisi d'aquests sistemes des d'una perspectiva de sistemes complexos. La incorporació del clúster en potenciarà de manera substancial la capacitat de recerca i li permetrà afrontar reptes nous.

IFISC (CSIC-UIB)

L'IFISC (CSIC-UIB) és un institut universitari de recerca conjunt entre la Universitat de les Illes Balears i el Consell Superior d'Investigacions Científiques, creat l'any 2007. La seva missió és el desenvolupament de recerca estratègica i interdisciplinària en el marc dels sistemes complexos. L'any 2018 va rebre el reconeixement d'Excel·lència María de Maeztu per part de l'AEI com un dels centres més innovadors en recerca científica a Espanya.

UIB

La Universitat de les Illes Balears (UIB) és una universitat de prestigi reconegut en la recerca i amb un fort impacte internacional. Així ho demostren els resultats reeixits en diferents rànquings que avaluen la qualitat de la recerca i la docència. Enguany ha entrat per primera vegada en el grup de les 500 millors universitats del món, segons l'Academic Ranking of World Universities 2019, més conegut com a rànquing de Xangai.

Atos

Atos és un líder global en transformació digital, amb més de 110.000 treballadors a 73 països i una facturació anual de més d’11.000 milions d'euros. Atos és líder europeu en Cloud, Ciberseguretat, High Performance Computing i proveeix serveis de Cloud Híbrid orquestrada d'extrem a extrem, Big Data, Business Applications i solucions de Digital Workplace. Atos és Partner Mundial de Tecnologies de la Informació per als Jocs Olímpics i Paralímpics, i opera sota les marques Atos, Atos Syntel i Unify. Atos és una ES (Societas Europaea) que cotitza en l'índex de valors CAC40 de París. El propòsit d'Atos és contribuir a dissenyar el futur de l'espai de les tecnologies de la informació. La seva experiència i serveis donen suport al desenvolupament del coneixement i l'educació amb un enfocament plural i multicultural, de manera que contribueix a l'excel·lència científica i tecnològica. Per tot el món, el grup permet als seus clients, treballadors, col·laboradors i membres de societats en general, viure, treballar i desenvolupar-se de manera sostenible i amb confiança en l'espai de les tecnologies de la informació. 

Data de publicació: 29/10/2019