La UIB se'n va a l'Antàrtida a investigar com responen les plantes a les petites variacions climàtiques

Cinc investigadors del grup de recerca en Biologia de les Plantes en Condicions Mediterrànies participaran durant el mes de gener de 2017 en la campanya antàrtica del Comitè Polar Espanyol 

El proper mes de gener de 2017, els doctors Javier Gulías i Jaume Flexas, professors del Departament de Biologia i membres del grup de recerca en Biologia de les Plantes en Condicions Mediterrànies, participaran en la present campanya antàrtica del Comitè Polar Espanyol, en el marc del projecte «Bases mecanísticas para la compensación entre fotosíntesis y tolerancia al estrés: completando lagunas de conocimiento para la Biología Evolutiva y la Biotecnología de Plantas» (TOPSTEP).

Els doctors Gulías i Flexas començaran l'expedició el 7 de gener. En primer lloc, recorreran més de 2.000 quilòmetres per terra a través de la Patagònia estudiant-hi la fisiologia de les plantes, juntament amb un equip de col·laboradors xilens. Posteriorment, estudiaran la vegetació de Tierra del Fuego. Allà se'ls unirà la doctora María José Clemente, investigadora postdoctoral del mateix grup de recerca, per a l'entrada a la base antàrtica Juan Carlos I (illa de Livingston), la qual està prevista (depenent de les condicions meteorològiques) per transport aeri i marítim per al dia 19 de gener. Els investigadors romandran estudiant les plantes antàrtiques fins al dia 4 de febrer. Simultàniament, altres dos investigadors del mateix grup, l'investigador postdoctoral doctor Xurxo Gago i l'estudiant de doctorat senyor Marc Carriquí, es desplaçaran juntament amb un equip de la campanya antàrtica xilena a la veïna illa Rey Jorge.

Així, els investigadors de la UIB analitzaran de manera paral·lela i simultània les plantes en dues illes antàrtiques i les estudiaran en quatre microclimes diferents, amb l'objectiu de veure si petites variacions en les condicions climàtiques afecten la morfologia i fisiologia de les poques espècies capaces de sobreviure en aquelles condicions. Les conclusions de l'estudi serviran per entendre i preveure els possibles canvis en la distribució de la vegetació antàrtica en resposta a futures pertorbacions i canvis climàtics. 

Data de publicació: 22/12/2016