La UIB se suma al Dia Internacional de la Nina i la Dona en la Ciència

1.730 alumnes d’educació secundària participen en les jornades Jo també Puc Fer-ho per combatre els estereotips de gènere relacionats amb la ciència i la tecnologia 

Amb motiu de l’11F Dia Internacional de la Dona i la Nina en la Ciència, la Universitat de les Illes Balears ha organitzat unes xerrades destinades als alumnes de secundària per combatre els estereotips de gènere relacionats amb la ciència i la tecnologia. 1.730 alumnes d’ESO i batxillerat (875 nines i 855 nins) de 25 centres educatius de les Illes Balears participaran en les jornades Jo també Puc Fer-ho, que pretenen posar fi a la influència que tenen els estereotips de gènere en la tria de la carrera universitària.

A més, dia 11 de febrer es difondrà un vídeo amb testimonis d’investigadores de la UIB d’estudis i àmbits de recerca diversos, que explicaran perquè és essencial que les dones facin ciència. El campus acollirà l’acte en què es farà la fotografia de grup de les investigadores de la UIB i dones STEM, en col·laboració amb la Plataforma 11F. La concentració serà el mateix dia, a les 11 hores, a l’amfiteatre del campus (exterior de l’edifici Guillem Cifre de Colonya).

Jo també Puc Fer-ho

1.730 alumnes d’ESO i batxillerat (875 nines i 855 nins) de 25 centres educatius de les Illes Balears participaran en les jornades, que pretenen posar fi a la influència que tenen els estereotips de gènere en la tria de la carrera universitària. La trobada Jo també Puc Fer-ho 11F està organitzada per l'Oficina d’Igualtat d’Oportunitats, juntament amb el Programa d’orientació i transició a la Universitat (PortUIB), amb el suport del Consell Social de la UIB. La jornada tindrà lloc el dia 11 de febrer de 2022, de les 9.30 hores fins a les 11 hores, per videoconferència a causa de la COVID-19.

Aquest tipus d'iniciatives responen a la baixa taxa de matriculació de dones en camps de coneixement de les ciències experimentals i sobretot de les enginyeries, situació que provoca que a la UIB hi hagi desequilibris de gènere en l'elecció dels estudis superiors. Els assistents a la jornada podran conèixer dones que ocupen llocs de treball al món acadèmic i professional en els quals normalment estan poc representades. Això els permetrà tenir models de referència en els camp de la ciència i la tecnologia, i promoure la paritat de sexes en aquests àmbits professionals. A més, es contribuirà al paper que la Universitat té com a transmissora de valors com la igualtat d’oportunitats i l’equitat de gènere.

Ponents de la jornada:

Cristina Suemay Manresa Yee. Doctora i professora titular d'universitat del Departament de Ciències Matemàtiques i Informàtica de la UIB. Investigació: «Interacció persona-ordinador, visió per computador i ajudes tècniques per a usuaris amb necessitats especials».

Cristina Reche Lendinez. Graduada en Química, Màster Universitari en Formació del Professorat i Màster Universitari en Ciència i Tecnologia Química per la UIB. Doctoranda en el grup d’Enginyeria Agroalimentària i becada per la comunitat autònoma de les Illes Balears. Investigació: «Aprofitament de subproductes de la indústria agroalimentària».

Marta Pons Nieto. Graduada en Enginyeria Electrònica Industrial i Màster Universitari en Enginyeria Industrial per la UIB. Investigadora contractada per la Càtedra Endesa Red d’Innovació Energètica de la UIB. Investigació: «Energies renovables, especialment sobre les implicacions del paper que pot tenir l’hidrogen com a vector energètic en el futur».

Maria Isabel Quetglas Terrades. Graduada en Enginyeria Agroalimentària i del Medi Rural, i Màster en Enginyeria Agrònoma per la UIB. Màster en Agroecologia, Desenvolupament Rural i Agroturisme per la Universitat Miguel Hernández. Becària a la Conselleria d'Agricultura. Investigació: «Treball amb pol·linitzadors a llenyoses, concretament amb Osmia rufa, a ametllers». 

Vídeos 

Amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Nina a la Ciència, la UIB vol difondre els testimonis d’investigadores de la UIB de diversos estudis i àmbits de recerca que expliquen per què és essencial que les dones facin ciència. Les protagonistes dels vídeos són: Josefina Bota, Biologia; Mercè Picornell, Filologia Catalana; Catalina Torres, Economia; Marta Pons, Enginyeria Industrial; Caterina Muntaner, Enginyeria Industrial; Lourdes Melis, Història de l’Art; M. Antonia Jiménez, Física; Joana Maria Seguí, Geografia; Josefa Donoso, Química; M. Jesús Álvarez, Matemàtiques; Inés Álvarez, Informàtica, i Noemí Sansó, Infermeria.

 

















Data de l'esdeveniment: 11/02/2022

Data de publicació: 08/02/2022