La UIB reubica les moreres afectades per la instal·lació de la segona pèrgola fotovoltaica davant l’edifici Gaspar M. de Jovellanos

La reubicació dels 15 exemplars de morera ornamental afectats es durà a terme a la parcel·la del circuit de cros i contribuirà a renaturalitzar el campus universitari. 

L'execució de la segona fase del projecte PRAL22-16/2022 permetrà avançar en la transformació energètica del campus, d’acord amb l'Estratègia de sostenibilitat 2030. Aquest projecte l’ha finançat de manera parcial la Conselleria d’Empresa, Ocupació i Energia, a través de la Direcció General d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic.

La setmana que ve començarà la instal·lació d’una nova pèrgola fotovoltaica de 140 kWp al caminal d’Eivissa, davant l’edifici Gaspar M. de Jovellanos, amb l’objectiu d’avançar en la transformació energètica del campus. Aquesta actuació afectarà 15 exemplars de moreres, que l’empresa licitadora reubicarà a la parcel·la del circuit de cros del campus.

Amb aquesta nova instal·lació fotovoltaica es cobrirà fins al 3,89% de la demanda elèctrica anual del campus amb energia renovable, en consonància amb l'Estratègia de sostenibilitat 2030. Així, s’arribarà als 281,22 kWp d'autoconsum renovable instal·lats al campus.

La construcció de la pèrgola fotovoltaica es fa en el marc de la segona fase d’execució del projecte PRAL22-16/2022, a través de l’empresa licitadora de l’expedient 21/23, SferaOne Solutions & Services, SL.

A la primera fase del projecte, que va concloure el passat mes juny de 2023, es desplegaren 140 kWp de generació renovable, a més de 14 punts dobles de recàrrega semiràpida per a vehicles elèctrics a cinc localitzacions del campus.

Reubicació dels arbres afectats   

L’Estratègia de sostenibilitat 2030 preveu la reubicació dels arbres afectats per les diferents actuacions relatives a l’eix d’energia, amb la idea que contribueixin a la renaturalització del campus, tal com es va fer al seu moment amb els arbres afectats per la instal·lació de la primera pèrgola fotovoltaica davant l’edifici Guillem Cifre de Colonya. La reubicació de les 15 moreres a la parcel·la del circuit de cros contribuirà a ampliar les zones d'ombra en aquesta àrea. 

Suport institucional

La segona fase del projecte PRAL22-16/2022 l’ha finançat parcialment la Conselleria d’Empresa, Ocupació i Energia, a través de la Direcció General d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic, mitjançant la convocatòria pública de subvencions destinades a establir nous punts de recàrrega semiràpida per a vehicles elèctrics, en el context de l'impost sobre estades turístiques a les Illes Balears i les mesures per impulsar el turisme sostenible. 

Estratègia de sostenibilitat 2030 

Aquestes actuacions s’insclouen en l’Estratègia de sostenibilitat 2030 de la Universitat de les Illes Balears, una iniciativa que té com a objectiu general transformar la Universitat en un model de sostenibilitat i de compromís amb la preservació del medi. L’Estratègia de sostenibilitat respon a una visió de la Universitat que, com a agent de transformació social, promou el progrés basat en el coneixement científic i la innovació, sostenible socialment, ambientalment i econòmicament.  

L’Estratègia de sostenibilitat, a la vegada, s’inscriu en el Pla estratègic universitari 2023-2027, un document que recull 45 objectius prioritaris que han de guiar l’activitat de la Universitat d’aquí a final de l’any 2027. Un d’aquests objectius és, precisament, incorporar el valor de la sostenibilitat a la gestió mitjançant l‘Estratègia de sostenibilitat de la UIB.  

Per a més informació, podeu consultar <https://sostenibilitat.uib.cat> i <https://pla.uib.cat>. 

Data de publicació: 28/02/2024