La UIB renova l'Aula digital amb els suggeriments de docents i estudiants

La plataforma s’adapta totalment als dispositius mòbils i incorpora una eina de lectura amb veu per facilitar l’aprenentatge a alumnes amb dislèxia. 

El Vicerectorat de Campus Digital i Transmèdia ha renovat totalment l’Aula digital incorporant els suggeriments de docents i estudiants, per millorar l’adaptabilitat als dispositius mòbils i facilitar l’accés i l’aprenentatge a través de la plataforma virtual que connecta professors i alumnes i que integra les eines i els recursos necessaris per al seguiment dels estudis de grau i postgrau: assignatures, avaluacions, tutories, fòrums, apunts, etc.

Per al curs 2018-19, Aula digital incorpora una sèrie de novetats, que tenen per objecte millorar l'experiència d'ús dels docents i estudiants de la UIB i que sorgeixen com a resposta a les necessitats dels usuaris. Durant l’actual curs s’han fet dues enquestes, una en línia i una altra de presencial «a porta freda», en les quals han participat 3.000 persones. Arran d’aquesta informació, el Vicerectorat de Campus Digital i Transmèdia ha introduït canvis importants, amb l’objectiu de donar un servei al més personalitzat possible tant a docents com a estudiants.

En primer lloc, la plataforma s'ha desenvolupat amb tecnologia adaptativa, que permet un ús totalment adaptat a dispositius mòbils. La web d’entrada a aquesta nova Aula digital serà també un tauler d’anuncis d’activitats, beques i notícies d’interès per als estudiants. La plataforma ha canviat l’aparença per facilitar l’accés i la visibilitat de les assignatures i els continguts docents i la incorporació de nous formats més visuals. Així mateix s’incorporen eines per crear grups, gestionar tutories, crear galeries multimèdia, i s’ha instal·lat un sistema de lectura amb veu dels continguts de l’aula, que permet descarregar fitxers d’àudio, una eina pensada per facilitar l'aprenentatge a persones amb dislèxia.

La nova Aula digital estarà a disposició dels docents al llarg del mes de juliol, per tal que puguin modificar els continguts de les seves assignatures i introduir-hi novetats. Així mateix s’ha creat una nova secció amb preguntes freqüents i un fòrum de dubtes per a professors, tutoritzat per personal del servei Campus Digital. Els estudiants podran accedir a l’Aula digital a principis de setembre, coincidint amb l’inici del nou curs acadèmic.

El vicerector de Campus Digital i Transmèdia, Antonio Fernández-Coca, ha presentat la renovació de l’Aula digital al congrés MoodleMoot Spain 2018, que se celebra a Barcelona del 27 al 29 de juny, en una intervenció amb el títol: «L’usuari com a protagonista: redisseny de l’estratègia del campus digital de la Universitat de les Illes Balears».

El desenvolupament del concepte de l'Aula digital és un projecte transversal. La gestió, el disseny, la programació i la dotació de continguts es realitza amb la coordinació del Vicerectorat de Campus Digital i Transmèdia, gràcies al treball conjunt del servei Campus Digital, que en coordina la realització, el Servei de Recursos Audiovisuals, l'Oficina Web i la DIRCOM, amb la seva secció de comunicació interna i imatge institucional. La implementació tècnica de la nova Aula digital també ha comptat amb la col·laboració del Centre de Tecnologies de la Informació (CTI).

Data de publicació: 29/06/2018