La UIB reitera el seu oferiment per assessorar sobre llengua catalana

El Consell de Direcció de la Universitat de les Illes Balears, d’acord amb el Departament de Filologia Catalana i Lingüística General i el Servei Lingüístic, reitera el seu oferiment d'assessorament com a màxima institució oficial consultiva, tal com estableix l’article 35 de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears

Davant les informacions aparegudes sobre la possibilitat que els mitjans de comunicació públics de les Illes emetin a partir d'ara els informatius i altres programes de registre formal en un català dialectal, especialment amb la introducció de l'article salat en aquests registres, es volen fer públiques les consideracions següents:

1. La tradició literària secular i modernament l'ús dels mitjans de comunicació audiovisuals han bastit a les Illes Balears uns models de llengua culta i formal, prou unificada amb el conjunt de la comunitat lingüística i alhora integradora d'elements lingüístics valuosos de les varietats insulars. Aquests models són d'un alt valor i estrictament necessaris per a la preservació de la llengua catalana en condicions de normalitat i d'igualtat amb les altres llengües de cultura. Servar-los i perfeccionar-los és un deure de la nostra societat, amb les institucions públiques al capdavant.

2. La introducció de l'article salat i altres elements propis del parlar col·loquial en els registres formals de la llengua pública significaria un trencament amb la tradició illenca, general d'ençà del segle XIII, un desbaratament del sistema de registres i un trencament amb la resta de la comunitat lingüística, que no faria més que dificultar el procés de normalització de la llengua catalana, ja de per si subjecte a tota mena de precarietats.

3. Amb aquesta iniciativa es malmet la llengua catalana estàndard, que a les nostres Illes es fa servir amb consens de la societat i sense cap mena de conflicte.

 

Palma, 15 d'abril de 2014 

Documents relacionats

Data de publicació: 15/04/2014