La UIB recapta fons per a cinc projectes de recerca contra el càncer

Les donacions poden desgravar fins a un 80 per cent del donatiu a la declaració de l’IRPF o de l’Impost de Societats 

L’Oficina de Fundraising de la UIB recapta fons per a cinc projectes de recerca sobre el càncer liderats per personal investigador de la Universitat de les Illes Balears. Aquestes iniciatives requereixen el suport d’empreses i particulars per fer possible la continuïtat de l’activitat investigadora en diferents àmbits relacionats amb aquesta malaltia. A canvi, les persones donants poden desgravar-se fins a un 80 per cent del donatiu a través de la declaració de l’IRPF o de l’impost sobre la renda de societats per als primers 150 euros anuals.

Investigació en càncer de mama

El projecte Investigació en Càncer de Mama (InCaM) té com a objectiu principal aprofundir en la relació entre l'obesitat, les hormones sexuals i els seus receptors en el desenvolupament del càncer de mama. A través del projecte InCaM, els investigadors del  Grup Multidisciplinari d'Oncologia Translacional (GMOT) duen a terme una investigació que abasta l'estudi minuciós de la ràtio de receptors estrogènics (ERα i ERβ) i, sobretot, del paper que en fa el menys conegut, l’ERβ, en el desenvolupament del càncer de mama, així com la influència de l'obesitat i la inflamació en el desenvolupament. Aquest estudi pot ajudar a trobar noves proteïnes marcadores per al diagnòstic i un tractament personalitzat del càncer de mama.

Més informació a: <https://fueib.org/ca/fundraising/577/proyecto/curso/8/investigacio-en-cancer-de-mama-incam>.

Vulnerabilitats en el Càncer de Mama Metastàtic

El projecte Vulnerabilitats en el Càncer de Mama Metastàtic (Breastcanmet) se centra en l’estudi dels factors implicats en la capacitat de les cèl·lules canceroses per expandir-se més enllà de la mama a altres òrgans. Els investigadors del Grup Multidisciplinari d'Oncologia Translacional (GMOT) treballen amb l’objectiu d’identificar i comprendre els factors que s’associen al desenvolupament de la metàstasi. Comprendre la biologia de la progressió del càncer és clau per descobrir dianes terapèutiques que permetin desenvolupar noves oportunitats en la prognosi i en el tractament de la malaltia. Estudis com aquest permetran millorar en un futur el maneig clínic de les pacients de càncer de mama metastàtic.

Més informació a: <https://fueib.org/ca/fundraising/577/proyecto/curso/25/vulnerabilidades-en-el-cancer-de-mama-metastasico-breastcanmet>.

Control de la transcripció de l'oncogèn BCL2

Aquest projecte afronta l'estudi de les malalties canceroses posant el focus en l’oncogèn BCL2. Aquest gen, quan pateix una mutació, deixa d’exercir correctament el seu paper en la destrucció de cèl·lules malmeses, de manera que fa possible la progressió de tumors. Els investigadors del Departament de Química de la UIB treballen per ampliar el coneixement que es té sobre els mecanismes que intervenen en l’expressió de l’oncogèn BCL2, tant en l’ADN com en l’ARN, per emprar aquesta informació amb l’objectiu de desenvolupar noves estratègies d’atac davant del càncer.

Més informació a: <https://fueib.org/ca/fundraising/577/proyecto/curso/2/control-de-la-transcripcion-del-oncogen-bcl2-celula-b-leucemia-linfocitica-2>.

Càncer de còlon

El projecte CINUIB uneix esforços d'investigadors clínics de l'Hospital Comarcal d'Inca (HCIN) i investigadors bàsics del Grup Multidisciplinari en Oncologia Translacional (GMOT) de la Universitat de les Illes Balears per dissenyar i desenvolupar una prova diagnòstica no invasiva complementària al cribratge i diagnòstic precoç del càncer colorectal. El sistema es basa en la detecció de marcadors del càncer en la femta, que permeti millorar la selecció dels pacients candidats a colonoscòpia, ja sigui per sospita clínica o en el context dels programes de cribratge de càncer colorectal. D'aquesta manera, es milloraria la selecció dels pacients als quals fer els procediments endoscòpics i, d’aquesta manera, millorarien els programes de cribratge de càncer colorectal.

Més informació a: <https://fueib.org/ca/fundraising/577/proyecto/curso/6/proyecto-del-hospital-comarcal-de-inca-y-la-universidad-de-las-islas-baleares-cinuib>.

Noves estratègies terapèutiques en tumors cerebrals

Els tumors cerebrals són un dels tipus de càncer amb pitjor pronòstic. Els investigadors del grup de recerca en Biologia Cel·lular del Càncer de la UIB investiguen les vulnerabilitats de les cèl·lules tumorals a la vegada que exploren noves estratègies terapèutiques per fer-hi front, que es basen en l’ús de fàrmacs antipsicòtics que s’utilitzen habitualment per tractar malalties com l’esquizofrènia i que presenten una activitat antitumoral important.

Més informació a: <https://fueib.org/ca/fundraising/577/proyecto/curso/16/noves-estrategies-terapeutiques-en-tumors-cerebrals>. 

Data de l'esdeveniment: 14/07/2023

Data de publicació: 14/07/2023