L’Associació de Grans Iots becarà els millors alumnes per fer pràctiques remunerades a Astilleros de Mallorca
La Universitat de les Illes Balears posarà en marxa el curs 2018-19 un títol propi d’Especialista Universitari en la Indústria Nàutica: Enginyeria, Projectes i Reparació. Es tracta d’un curs de postgrau, organitzat per la Fundació Universitat-Empresa i orientat a graduats en Enginyeria de les branques Industrial, de Telecomunicació o Informàtica, però també a professionals del sector nàutic, amb formació universitària o sense, que desitgen ampliar el seu horitzó laboral completant i actualitzant els seus coneixements.
L’estudi ha estat presentat avui a la seu d’Astilleros de Mallorca, atès que l'Associació Espanyola de Grans Iots becarà diversos alumnes del curs, que podran fer pràctiques de tres mesos, compensades econòmicament, en aquesta empresa. A l’acte hi han assistit: Jordi Llabrés, vicerector d’Innovació i Relacions Institucionals; Luis Vegas, director de la FUEIB; Diego Colón, conseller delegat d’Astilleros de Mallorca; Gabriel Oliver, director del curs d’Especialista Universitari en Indústria Nàutica; Margalida Furió, directora d’UIBTalent; i Juan Poyatos, coordinador de formació en indústria nàutica a UIBTalent.
Conscient de la repercussió que aquest sector té en la societat illenca, la Universitat de les Illes Balears, en col·laboració amb els agents empresarials del món nàutic, ha engegat aquest innovador postgrau, que oferirà un ampli ventall de coneixements relacionats amb la indústria dedicada a la reparació de grans iots.
La iniciativa s'emmarca en un conveni de col·laboració signat el 2014 entre la UIB i l'Associació Espanyola de Grans Iots. El curs compta també amb el suport de la Cambra de Comerç de Mallorca, l'Associació de la Patronal d'Activitats Marítimes de les Balears, Capitania Marítima de Mallorca, que aporta, a més, un inspector de vaixells com a professor, Salvament Marítim, i altres organismes i institucions.
Després d'un mòdul inicial, en el qual s’introdueixen els coneixements bàsics de la nàutica, el curs recorre una extensa llista de temes en què es presenten múltiples tecnologies i procediments comuns en els projectes de reparació i reequipament d’embarcacions, i que abraça des dels distints materials usats, les patologies que poden presentar i el tractament corresponent, fins als sistemes de generació d’energia o els equips de navegació.
El curs es completa amb temes addicionals, però igualment importants, referits a seguretat laboral, gestió mediambiental, recursos humans o legislació pròpia de drassanes, entre d’altres.
Els docents seleccionats són, d'una banda, professors de la UIB i, de l’altra, professionals del sector, amb especial participació de diversos enginyers navals de reconeguda experiència. Està previst que les classes comencin el 9 d’octubre de 2018 i acabin el 23 de març de 2019.
D’altra banda, l'Associació Espanyola de Grans Iots (AEGY) becarà diversos alumnes del curs d'Especialista Universitari en la Indústria Nàutica. Els alumnes que optin a aquestes beques realitzaran unes pràctiques de tres mesos, compensades econòmicament, a l’empresa Astilleros de Mallorca. L'objectiu és que els becats puguin recuperar l'import de la matrícula del curs, i al mateix temps puguin portar a la pràctica el seu projecte final de curs. Serà Astilleros de Mallorca qui indiqui les opcions del treball de final de curs que més s'ajustin a la realitat empresarial i a les necessitats d'enginyeria d'una gran drassana. Les beques creades per a aquest curs corroboren el compromís de la indústria nàutica amb el curs dissenyat per la UIB, per permetre als estudiants més ben formats especialitzar-se, superar-se o accedir a un sector industrial estratègic.
Data de publicació: 15/06/2018