La UIB participa en un projecte internacional contra l'erosió costanera a l'illa de San Andrés (Colòmbia)

Els investigadors de la Universitat de les Illes Balears participen en un projecte internacional per fer front a l'erosió costanera i els processos de canvi de la línia de la costa causats pels huracans i altres esdeveniments meteorològics extrems a l'illa de San Andrés, al Carib colombià.

La participació de la UIB en el projecte està liderada pels professors del Departament de Ciències de la Terra de la UIB Antoni Rodríguez Perea i Guillem Xavier Pons Buades, investigadors del Grup de Recerca en Biogeografia, Geodinàmica i Sedimentació de la Mediterrània Occidental (GEOMED). Els investigadors han visitat en dues ocasions l'illa de San Andrés i s'han encarregat d'elaborar una diagnosi i de presentar propostes de gestió d'aquest espai a causa de la seva experiència a la reserva de la biofera de Menorca.

L'illa de San Andrés pertany a l'arxipèlag de San Andrés, Providencia i Santa Catalina i és l'illa principal en la regió del Carib colombià. Té una extensió de 26 quilòmetres quadrats (Formentera té 83 km2) i està reconeguda com a reserva de la biosfera. L'illa es troba cada vegada més exposada als riscs i desastres produïts per diverses amenaces naturals, com ara onatges forts, huracans i altres esdeveniments extrems.

El projecte proposa la construcció de cordons dunars recoberts de vegetació, que permeten optimitzar la retenció d'arena a la costa, sense aterrar els corals i altres ecosistemes marins, a la vegada que milloren la qualitat paisatgística. Aquest tipus de solucions són innovadores a Colòmbia, on encara predomina la construcció d'espigons per lluitar contra l'erosió costanera, tot i la seva escassa eficiència en la majoria d'ocasions.

El projecte ha estat patrocinat per la Universitat del Nord, de Barranquilla, amb el suport del Fons Financer de Projectes de Desenvolupament del Govern de Colòmbia (FONADE) i ha comptat amb la participació d'investigadors de la Universitat de les Illes Balears, de la Universitat Catòlica de València Sant Vicenç Màrtir, de l'Institut d'Investigacions Marines i Costaneres José Benito Vives de Andréis (INVEMAR) i la Universitat EAFIT de Colòmbia. El projecte ha sorgit gràcies a la participació prèvia de tots els grups de recerca en la Xarxa Iberoamericana en Teledetecció Aplicada a la Prevenció de Riscs Geològics Litorals.

Documents relacionats

Data de publicació: 23/07/2010