La sostenibilitat i el medi ambient són el fil conductor de les activitats que ha programades la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la UIB per al 24 de setembre
La Universitat de les Illes Balears participa en un consorci integrat per les institucions del Grup 9 d’Universitats (G9) per celebrar de manera conjunta la Nit Europea de la Recerca 2021, el dia 24 de setembre a tretze ciutats espanyoles. La iniciativa, coordinada a la UIB per la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCCI), ha aconseguit finançament de la Comissió Europea (CE) per desenvolupar les activitats previstes per a aquesta jornada de divulgació científica. A més de la UIB, participaran en l'esdeveniment les universitats de Cantàbria, Castella-la Manxa, Extremadura, Oviedo, País Basc, Pública de Navarra i Saragossa, amb la col·laboració de la Universitat de La Rioja. El projecte, denominat GREEN 9 NIGHT (G9NIGHT), ha obtingut la puntuació més alta en l'avaluació de la Comissió Europea, amb 15 punts sobre els 15 possibles.
Pacte verd europeu
La Nit Europea dels Investigadors enguany estarà dedicada al Pacte verd europeu. Les activitats promogudes per les universitats del G9 tindran com a fil conductor la sostenibilitat i el medi ambient amb dues dates destacades: un esdeveniment previ, que es desenvoluparà al juny, coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient (5 de juny), i el Dia dels Oceans (8 de juny), i l'esdeveniment principal, que se celebrarà en tot Europa el 24 de setembre i en el qual participaran Oviedo, Santander, Toledo, Badajoz, Palma , Saragossa, Pamplona, Bilbao, Càceres, Mèrida, Plasencia, Osca i Terol.
A més, per primera vegada, el projecte del G9 col·laborarà amb Nits de la Universitat Jyväskylä (Finlàndia) i la Universitat de Salento (Itàlia), amb activitats conjuntes centrades en els reptes del Pacte verd europeu i de l'Agenda 2030.
La Nit Europea dels Investigadors, que se celebra a més de 370 ciutats del continent, és finançada per la CE en el marc de les Accions Marie Skłodowska-Curie (MSCA) —iniciativa per fomentar les carreres científiques a Europa—, que s'emmarca a Horitzó 2020, Programa marc de recerca i innovació de la Unió Europea. Els seus principals objectius són acostar la figura de les i dels investigadors a la ciutadania perquè en conegui el treball i els beneficis que aporten a la societat, així com fomentar l'elecció d'una carrera científica entre l'alumnat eliminant les barreres de gènere.
En la convocatòria de la Nit Europea de la Recerca 2021, la Comissió Europea disposava de vuit milions d'euros i hi ha concorregut 139 projectes (un 39 per cent més que en la convocatòria passada). A Espanya, a més de les Universitats del G9, han rebut finançament els projectes presentats per Madrid, Andalusia i les Illes Canàries.
Data de publicació: 29/03/2021