El projecte està dirigit a alumnes de les setze universitats que integren la Xarxa d'Exercici Físic i Salut Exernet
El grup de recerca en Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu (NUCOX) de la Universitat de les Illes Balears, integrat a CIBEROBN i IDISBA, participa en un consorci de setze universitats que desenvoluparà un projecte d’anàlisi dels canvis en l'activitat física de l'alumnat universitari durant el confinament domiciliari causat per la pandèmia de la COVID-19. També té previst d’estudiar els condicionants dels canvis d'hàbits i les modificacions de paràmetres de salut i qualitat de vida en aquesta situació.
El NUCOX durà a terme el projecte mitjançant un qüestionari en línia dirigit a 500.000 estudiants de les universitats que integren la Xarxa d'Exercici Físic i Salut Exernet, de la qual forma part la UIB.
Aquest estudi constitueix una recerca única en l’àmbit internacional tant per les característiques i la situació de la població universitària en aquest període d'incertesa, com per les condicions de confinament a l'Estat espanyol, on han estat més estrictes pel que fa a la possibilitat de fer activitat física que a la majoria dels països del món. Els resultats de l'estudi permetran dissenyar estratègies perquè el col·lectiu universitari pugui reprendre els hàbits d'activitat física després del confinament i adoptar mesures si en un futur s’esdevenen situacions similars.
El projecte es desenvoluparà en tres fases. La primera se centrarà durant el confinament i es compararà l'activitat física que es practicava abans i durant el tancament domiciliari. La segona i la tercera, es focalitzaran, respectivament, en el primer mes i en els sis mesos posteriors a l’aixecament de la mesura. Es preveu que els resultats de la primera fase de l'estudi estiguin disponibles abans d'estiu. Amb els primers resultats es podran proposar estratègies per revertir els possibles efectes perjudicials i mantenir els hàbits beneficiosos que hagi pogut fer generar el confinament.
La Xarxa d'Exercici Físic i Salut Exernet aplega els grups de recerca espanyols en activitat física i salut amb l'objectiu de coordinar, harmonitzar i divulgar la recerca en grups especials de població. Aquesta xarxa està integrada per setze entitats d'educació superior: Universitat del País Basc, Universitat de Cadis, Universitat de Cantàbria, Universitat de Castella-la Manxa, Universitat d'Extremadura, Universitat de Granada, Universitat de Las Palmas de Gran Canaria, Universitat de Lleó, Universitat de les Illes Balears, Universitat de Sevilla, Universitat de València, Universitat de Saragossa, Universitat Jaume I de Castelló, Universitat Miguel Hernández i Universitat Politècnica de Madrid.
Data de publicació: 24/04/2020