La UIB participa en la recuperació, l’estudi i la difusió del derelicte romà de Ses Fontanelles

El grup de recerca Civitas de la UIB participarà durant tres anys en el projecte Arqueomallornauta

La Universitat de les Illes Balears és una de les institucions que participen en el projecte Arqueomallornauta, que té com a objectiu recuperar el materials del derelicte de Ses Fontanelles, un jaciment arqueològic submarí que té un gran valor per estudiar el comerç i la navegació de l’època tardana de l’edat antiga. Lidera el projecte el Consell de Mallorca, a través de la Direcció Insular de Patrimoni, i hi participen les universitats de Cadis i de Barcelona, a més de la UIB.

El projecte va ser presentat el 3 de desembre per la presidenta del Consell, Catalina Cladera; la vicepresidenta i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets; el conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí i Ribas; i els líders dels equips investigadors que formen part del projecte, Enrique García de Riaza (UIB), Darío Bernal (Universitat de Cadis) i Miquel Àngel Cau (Universitat de Barcelona).

El projecte ha de permetre recuperar tot el material localitzat al derelicte de Ses Fontanelles, fins i tot possiblement el vaixell, estudiar-lo i fer un pla de difusió en el qual se’n preveu la museïtzació per ser exposat al Museu de Mallorca.

El derelicte de Ses Fontanelles es va localitzar de manera casual a la Platja de Palma el juny de 2019. En una primera intervenció d'urgència, en recuperaren una part de la càrrega i pogueren determinar que és un vaixell d'època tardoantiga i que té un estat de conservació excel·lent, tant de l'estructura naval com de la càrrega que hi transportava. Ara han dissenyat un pla per recuperar, estudiar i difondre el derelicte de Ses Fontanelles perquè aquest vaixell i l'internacionalment conegut Cabrera III són dos documents únics pel que fa a l'estudi del comerç i la navegació en època tardana.

L'equip d'Arqueomallornauta està format per diferents grups d'investigació: un de la Universitat de Cadis, especialitzat en amforologia hispanoromana i en arqueologia de l'alimentació antiga; el grup de Recerca Arqueològica i Arqueomètrica de la Universitat de Barcelona, pioner en l'aplicació de ciències experimentals en arqueologia, en ceràmiques romanes; i personal del grup de recerca Civitas, de l'àrea d'Història Antiga de la Universitat de les Illes Balears, que desenvolupa una línia d’investigació específicament dedicada al món romà de les Illes Balears, a més de tenir el suport de personal de la Direcció Insular de Patrimoni.

Els líders dels equips investigadors implicats han explicat que «és una ocasió única i excepcional» en la carrera del personal investigador o docent, que no tothom pot experimentar, per la qual cosa reconeixen que se senten afortunats. Així, Enrique García de Riaza (UIB), Darío Bernal (Universitat de Cadis) i Miquel Àngel Cau (Universitat de Barcelona) han explicat, durant la presentació del projecte, que faran feina els tres anys que venen per recuperar tota la càrrega del vaixell i, si és possible, extreure també l'estructura del derelicte, «que té un estat de conservació excepcional». De fet, Bernal ha apuntat que «no hi ha cap altre vaixell a tota la Mediterrània amb càrrega hispànica que tingui aquest estat de conservació i així n'hi ha hagut poquíssims en tota la història de l'arqueologia subaquàtica» i també ha avançat que han pogut determinar que la procedència del vaixell és Cartagena, un fet que obre vies d'investigació noves i interessants.

Tots han coincidit que aquesta troballa situa Mallorca «en el més alt nivell d'arqueologia d'Europa» i han explicat que ja han recuperat cent àmfores completes, quaranta de les quals tenen inscripcions, cosa que converteix Ses Fontanelles en «la col·lecció més important de tituli picti de tot l'Estat espanyol».

Arqueomallornauta té un pressupost de 477.000 euros i preveu tres fases d'execució: una, per a excavació; una segona, d'estudi de materials i possible extracció del vaixell, i una tercera, de difusió. El pressupost és aportat pel Consell i el Govern a través de Ports de les Illes Balears.

Data de publicació: Fri Dec 10 12:20:00 CET 2021