La UIB participa en el pla d’inversions estratègiques de les Illes Balears 2030

El Rector reivindica el valor del coneixement com a bessó de l’estratègia d’inversions

 

El Rector de la Universitat de les Illes Balears, el doctor Jaume Carot, ha reivindicat el valor del coneixement com a bessó de l’estratègia d’inversions de les Illes Balears 2030. «Cal una política científica que afavoreixi l’aparició d’un ecosistema innovador», ha defensat en la seva intervenció a la reunió del Pacte per la Reactivació de les Illes Balears, que, presidit per la presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, ha servit de llançament del Pla d’inversions estratègiques de les Illes Balears 2030.

«La innovació que no està basada en el coneixement no té valor afegit», ha explicat el Rector, que ha mostrat la seva satisfacció per la incorporació de la Universitat de les Illes Balears al projecte del Pla d’inversions. «La inclusió de la UIB en el Pla estratègic d’inversions de les Illes Balears suposa un reconeixement explícit del paper que té i ha de tenir la Universitat en la transformació social i econòmica de les nostres Illes i, de l’altra, permetrà el finançament d’algunes actuacions difícilment assumibles en el marc d’un pressupost ordinari», ha destacat Carot.

L’acte s’ha celebrat avui a Can Balaguer, a Palma, amb la participació del Govern, els consells insulars, els ajuntaments i els agents socials de les Illes Balears. L’Estratègia d’Inversions Illes Balears 2030 ha estat fruit de mesos de feina i col·laboració amb els principals agents dels diferents sectors socials i econòmics de l’arxipèlag i inclou 91 actuacions estratègiques per als pròxims 10 anys, per valor de 4.640 milions d’euros.

Aquest document servirà per optar a la captació de fons europeus, concretament del programa Next Generation de la Unió Europea, que es canalitza a través del Pla estatal de recuperació, transformació i resiliència.

El pla d’inversions, que es durà a aprovació formal per part del Consell de Govern el dilluns 4 d’octubre, s’estructura en 4 eixos —diversificació econòmica, sostenibilitat, competitivitat i cohesió social— i 12 estratègies de transformació amb un alt potencial de tracció econòmica. Amb aquestes, es preveuen crear més de 71.000 llocs de treball i impulsar amb un 0,7 % addicional el creixement del PIB balear cada any, gràcies al fet que cada euro invertit tindrà un efecte multiplicador d’1,5. Això suposa que els 4.640 milions en inversions estimades aportin un impacte directe, indirecte i induït en la societat de 6.900 milions d’euros. Així mateix, el desenvolupament d’aquesta estratègia implicarà reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle un 11 %.

L’estratègia de projectes ha estat consensuada entre els integrants del Pacte de Reactivació: el Govern de les Illes Balears, els consells insulars, la FELIB, CCOO, UGT, CAEB, PIMEB, l’Ajuntament de Palma i els partits polítics PSIB-PSOE, Més per Mallorca, Unides Podem, El Pi – Proposta per les Illes, i Ciutadans.

Així mateix, la Universitat de les Illes Balears ha assistit, com a institució col·laboradora, en el disseny de l’estratègia conjunta, juntament amb la Cambra de Comerç de Mallorca, la Cambra de Comerç de Menorca, la Cambra de Comerç d’Eivissa i Formentera, el Cercle d’Economia de Mallorca, el Cercle d’Economia de Menorca, el Fòrum de la Societat Civil, la Mesa del Tercer Sector, el Col·legi d’Economistes de les Illes Balears, el Col·legi Oficial d’Arquitectes Tècnics de Mallorca i de Menorca, el Col·legi d’Administradors de Finques, el SOCIB, la Fundació Bit i l’Institut d’Indústries Culturals, Cooperatives Agroalimentàries, el Consell Econòmic i Social de les Illes Balears, la Fundació Impulsa, el SOCIB i el Clúster Marítim, entre d’altres.

Es pot consultar l’estratègia d’inversions de les Illes Balears 2030 aquí: https://www.caib.es/sites/oie/ca/descarrega/

Data de publicació: 01/10/2021