La UIB organitza el Congrés 100 Anys de Camilo José Cela

L'escriptora Carme Riera, recentment nomenada doctora honoris causa per la UIB, impartirà la lliçó inaugural

Inauguració
Dia: dimarts, 21 de febrer de 2016
Hora: 16 hores
Lloc: sala d'actes de Sa Riera, carrer de Miquel dels Sants Oliver, 2, Palma 

Tindrà lloc la inauguració del Congrés 100 Anys de Camilo José Cela. Hi intervindran el Rector de la Universitat de les Illes Balears, doctor Llorenç Huguet; la vicerectora de Projecció Cultural i Universitat Oberta de la UIB, doctora Joana Maria Seguí; la coordinadora del congrés, la doctora Maria Payeras, catedràticà del Departament de Filologia Espanyola, Moderna i Clàssica; i la néta de l'escriptor, senyora Camila Cela.

Tot seguit, l'escriptora Carme Riera, recentment nomenada doctora honoris causa per la UIB, impartirà la lliçó inaugural, «Los formentores de Cela».

100 Anys de Camilo José Cela

El congrés es farà els dies 21, 22 i 23 de febrer de 2017 a la sala d'actes de Sa Riera, en el marc de les activitats commemoratives del centenari de l'escriptor Camilo José Cela (Padrón, la Corunya, 1916 - Madrid, 2002), que va ser un dels més grans representants de la narrativa contemporània espanyola.

Veí de Mallorca des de 1954, va participar activament en la vida social, cultural i acadèmica de l’illa i hi va escriure una gran part de la seva obra. Entre altres activitats significatives, recordem que Cela va editar a Mallorca la revista Papeles de Son Armadans (1954-1988), una de les principals revistes culturals de l'època, i va organitzar les Converses Poètiques de Formentor (1959), així com el Col·loqui Internacional de Novel·la (1959).

L'escriptor va ser nomenat també doctor honoris causa per la que llavors es deia Universitat de Palma de Mallorca (1980) i va pertànyer a aquesta universitat com a catedràtic extraordinari de Literatura i Geografia Populars, adscrit a l'antic Departament de Literatura Espanyola.

Camilo José Cela va ser autor d'una obra literària ingent en la qual s'inclouen majoritàriament obres narratives, però també poètiques, dramàtiques, assagístiques, etc. La seva labor va ser reconeguda, entre altres, amb el premi Príncipe de Asturias de les lletres (1987), el premi Cervantes (1995) i el premi Nobel de literatura (1989). 

El congrés vol posar un accent especial en la vinculació de Cela amb la cultura i la Universitat de les Illes Balears rendint tribut a la seva faceta com a agent cultural, en gran manera desenvolupada en aquest entorn. A aquest aspecte es dedicarà la primera jornada. Aquest homenatge tampoc no pot oblidar el Cela narrador, que representa el seu vessant creatiu més conegut i valorat, al qual es dedicarà la segona jornada del programa. La tercera i última jornada d'aquesta trobada es dedica a altres importants vessants del polifacètic autor.  

Data de l'esdeveniment: 21/02/2017

Data de publicació: 08/02/2017