Les institucions impulsen el Màster d’Innovació Social i els projectes de la UOM i Ciència per a Tothom, entre d’altres
La Universitat de les Illes Balears i CaixaBank, a través del pressupost descentralitzat de la Fundació "la Caixa", han renovat el seu conveni de col·laboració, que inclou la creació de la Càtedra d’Innovació Social "la Caixa" i la continuació de diversos projectes socials que tenen la participació de l’entitat, entre els quals destaquen la UOM i Ciència per a Tothom. A l’acte, hi han participat el Rector de la UIB, el doctor Llorenç Huguet, i la directora territorial de CaixaBank a les Illes Balears, María Cruz Rivera. També hi ha assistit el responsable d’Acció Social de CaixaBank a les Illes Balears, Diego Riera; la vicerectora de Projecció Cultural, Universitat Oberta i Seus Universitàries, Joana Maria Seguí, i el vicerector d’Innovació i Relacions Institucionals, Jordi Llabrés.
Una de les novetats de la col·laboració durant el 2020 és la posada en marxa del Màster d’Innovació Social, els continguts del qual s’adaptaran a les necessitats de les entitats del tercer sector, ja que els estudis s’adreçaran a les persones que treballen o volen treballar en entitats socials. L’objectiu és promoure l’ús de les metodologies més innovadores i eficients en el món de les entitats socials per trobar noves formes, més eficients, de millorar la nostra societat, començant per aquells col·lectius més desfavorits.
La Càtedra d’Innovació Social és una iniciativa conjunta de la UIB i de la Fundació "la Caixa" que pretén impulsar la innovació com a eina de transformació social i convertir-se en un referent en el desenvolupament de noves idees, serveis i models per donar resposta a les demandes socials a les Illes Balears. L’objectiu de la càtedra és generar valor social a través de la recerca, la formació i la transferència de coneixements, així com establir noves sinergies entre la Universitat, empreses i entitats socials centrades en la innovació social.
La càtedra inclou el suport a l’Observatori d’Innovació Social de les Illes Balears, seguint la línia de l’Observatori Social de “la Caixa”, per recollir i catalogar totes les iniciatives d’innovació social de les Illes Balears. L’objectiu és construir un catàleg d’indicadors que permeti localitzar i seguir les iniciatives, i fer un diagnòstic de l’estat de la innovació social a les nostres Illes.
Les principals línies d’actuació de la Càtedra d’Innovació Social són la identificació de les necessitats socials en l’àmbit de les Illes Balears; la formació d’estudiants i de professionals en l’àmbit de la innovació social, i el desenvolupament, avaluació i implementació de solucions noves en resposta a aquestes necessitats socials.
La col·laboració amb CaixaBank, a través del pressupost descentralitzat de la Fundació "la Caixa", també donarà suport, durant l’any 2021, a la celebració del congrés La Feminització del Dret Privat: Dones, discapacitat i dret, que té com a objectiu analitzar el paper protagonista que les dones han tingut en la protecció de les persones amb discapacitat.
A més, la càtedra col·laborarà amb el programa d’Aprenentatge Servei de la UIB (aps.uib.cat). Es tracta d’una metodologia que, a la Universitat, combina l’aprenentatge actiu amb la transferència dels coneixements que generen els grups de recerca i també amb els serveis socials a la comunitat a través del voluntariat. Un dels objectius fonamentals de la col·laboració de la Càtedra en el programa ApSUIB serà trobar i impulsar sinergies amb el programa de voluntariat de CaixaBank.
UOM i Ciència per a Tothom
A més de la creació d’aquesta càtedra, el conveni signat entre la UIB, CaixaBank i la Fundació ”la Caixa” incorpora la resta d’activitats en què col·laboren actualment aquestes institucions, entre les quals destaquen la Universitat Oberta de Majors (UOM), el projecte LADAT i trastorns de l’espectre autista, el programa Cap Nadal sense Nadales, la fira Ciència per a Tothom, i el projecte col·laboratiu Bones pràctiques en entorns pedagògics, que duu a terme el Departament de Pedagogia Aplicada i Psicologia de l'Educació de la UIB, orientat a identificar, analitzar i difondre bones pràctiques pedagògiques que es desenvolupen a les Illes.
L'Acció Social, un dels pilars del Pla de RSC de CaixaBank
Gràcies a la seva capil·laritat territorial, la xarxa d'oficines de CaixaBank pot fer costat a la Fundació “la Caixa” en la seva tasca social, detectant necessitats d'entitats socials locals i canalitzant una part del pressupost de la Fundació. El 2019, el 92% de les oficines del banc varen donar suport a algun projecte social. La col·laboració entre ambdues institucions fa possible que milers de petites i mitjanes entitats socials solidàries puguin accedir a ajudes econòmiques per tirar endavant els seus programes. D'aquesta manera, cada any, més de 10.000 projectes reben, en conjunt, prop de 45 milions d'euros de la Fundació “la Caixa” a favor de més de 8.000 entitats socials de tot l’Estat.
Data de publicació: 09/12/2020