La UIB, l'Hospital Comarcal d'Inca i l'associació La Nostra Veu presenten un monòleg sobre salut mental al Teatre Principal

Entre veure i creure hi és tot, una lectura dramatitzada de l’alumna de la UIB i actriu Magdalena Sbert, resultat del projecte «Mostram monstres: una investigació creativa sobre la por».

Estudiants, usuaris i professionals de la salut mental han treballat al llarg del curs 2021-22 en el projecte creatiu «La forma dels somnis». 

Dia:  6 de juliol de 2022
Hora: 19 hores
Lloc: Teatre Principal de Palma (Sala Petita) 

El Teatre Principal de Palma acull aquest dimecres, a les 19 hores, Entre veure i creure hi és tot, un monòleg elaborat per l’alumna de Filologia Catalana de la UIB i actriu Magdalena Sbert en el marc del projecte «La forma dels somnis». Es tracta d’una lectura dramatitzada on participen estudiants del quart curs del Grau de Llengua i Literatura Catalanes de la Universitat de les Illes Balears (UIB), usuaris de l’Hospital de Dia de Salut Mental de l’Hospital Comarcal d’Inca i l’associació per la diversitat funcional La Nostra Veu.

Entre veure i creure hi és tot és resultat de «Mostram monstres: una investigació creativa sobre la por», i s’emmarca dins el projecte «La forma dels somnis», un programa dut a terme al llarg del curs 2021-22 i coordinat per la doctora Mercè Picornell, professora de la Universitat de les Illes Balears; Vicente Galaso, president de La Nostra Veu; i Xavier Delgado, de l’Hospital Comarcal d’Inca. Durant el curs, s’han fet diferents conferències i tallers de creació al voltant del concepte de «monstre». El resultat ha estat un volum que recull una cinquantena de textos i collages amb pròlegs de l'investigador David Roas, l'il·lustrador Abel Carrasco i l'escriptor Sebastià Perelló. El llibre es troba en procés de revisió final i a l'espera de trobar recursos per a l'edició.

En el marc d’aquest projecte creatiu, l’actriu Magdalena Sbert ha elaborat una lectura dramatitzada que consisteix en un collage dels textos que han escrit els estudiants, usuaris i professionals de salut mental. La idea de fons que mou el text és que tots tenim monstres i compartim pors. D’aquesta manera, l’obra Entre veure i creure hi és tot parla de les formes dels nostres monstres, de les seves veus i dels sentiments que ens provoquen mitjançant la intersecció d’imatges i situacions, amb una veu única i diversa. Es tracta d’una proposta experimental que anirà acompanyada en directe de la música de Marie Del Bousquet, al violoncel i piano, i Benjamin Payen, al violí, qui ja participaren en la lectura en veu alta dels textos del volum Quimeres: somnis, literatura i salut mental (Di7 editor, 2022), fruit del projecte dut a terme el curs 2020-21.
 
«La forma dels somnis» és un projecte col·laboratiu que té per objectiu reflexionar de manera creativa sobre els vincles entre l’expressió artística —sobretot, escrita— i la salut mental. És un projecte interdisciplinari on es treballen els somnis, les emocions i els monstres des d'una vessant creativa, literària, artística, inclusiva i innovadora que posa en diàleg el món acadèmic, el camp literari i l’entorn de la salut mental per obrir-los a la societat. Sorgeix del vincle entre l’assignatura Aproximacions Interdisciplinàries a la Literatura del Grau de Llengua i Literatura Catalanes (UIB), l'Hospital de Dia de Salut Mental de l'Hospital Comarcal d'Inca i l’associació d’usuaris de salut mental La Nostra Veu.

Ho organitzen:

-Hospital de Dia de Salut Mental de l'Hospital Comarcal d'Inca

-Associació La Nostra Veu

-Departament de Filologia Catalana i Lingüística General, UIB

Hi col·laboren: 

-Servei d'Activitats Culturals, Universitat de les Illes Balears 

Data de l'esdeveniment: 06/07/2022

Data de publicació: 04/07/2022