La UIB impulsa sis projectes de divulgació científica de la mà de la FECYT

Els projectes que han rebut el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia tenen com a objectiu promoure l'interès per la ciència entre els estudiants no universitaris i col·lectius que tradicionalment n'han estat allunyats 

La Universitat de les Illes Balears ha aconseguit finançament per dur a terme sis projectes de divulgació científica en el marc de la convocatòria d’ajuts per al foment de la cultura científica, tecnològica i de la innovació de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT).

Els projectes es duran a terme al llarg del curs 2021-22 amb l’objectiu general de promoure l’interès per la ciència entre els estudiants no universitaris i col·lectius tradicionalment allunyats de la ciència, com ara les persones amb paràlisi cerebral.

En l’àmbit de l’educació i les vocacions científiques, els projectes de la UIB finançats per la FECYT són:

  • Ciència per a tothom, la fira per acostar la recerca que es fa a la Universitat als alumnes de primària i secundària de les Illes Balears i fomentar les vocacions científiques i tecnològiques entre els més joves. Les activitats consisteixen sobretot en experiments de ciència i tecnologia orientats als diferents nivells educatius, a càrrec dels alumnes de la UIB. Organitzat pel Programa d’orientació i transició a la Universitat (PortUIB).
  • Descobrint el medi marí amb tecnologia de baix cost (DECIMATE), que té com a objectiu implicar els estudiants de secundària en l'estudi i la divulgació del medi marí. Els alumnes esdevindran protagonistes actius de les fases d'un estudi científic: des de la construcció d'instruments d'observació fins a la presentació dels resultats en un congrés científic. Les dades obtingudes pels alumnes seran molt útils per a estudis científics relacionats amb l’impacte del canvi climàtic en platges o esdeveniments extrems del nivell de la mar, atès que seran dades d’alta qualitat obtingudes a molts d’indrets de la costa.
  • Estímul del talent químic (ESTALQUIM) és un programa formatiu orientat a desenvolupar la vocació científica en nins i nines amb especial talent en el camp de la química, que durant dos cursos acadèmics rebran formació i atenció especialitzada utilitzant una metodologia d’aprenentatge actiu i lúdic, entrenant la seva capacitat d’experimentació, la seva creativitat i la seva capacitat de raonament i resolució de problemes. És un projecte organitzat per la Universitat de les Illes Balears i l’Associació de Químics de les Illes Balears.
  • · Estímul del talent matemàtic (ESTALMAT) és un programa formatiu orientat a desenvolupar les capacitats i habilitats en matemàtiques dels nins i nines amb especial talent en aquest camp. Els participants reben formació i atenció especialitzada durant dos cursos acadèmics, en el marc de sessions en les quals aprendran un vessant diferent de les matemàtiques i s’estimularan les seves capacitats.

En l’àmbit de la ciència ciutadana, s’ha obtingut finançament per al projecte Creació d’un banc de dades d’expressions de dolor en persones amb paràlisi cerebral, que té l’objectiu principal que persones amb paràlisi cerebral participin de manera activa en la recollida de dades sobre les expressions de dolor entre el seu col·lectiu. El projecte es farà amb la col·laboració d’investigadors de la UIB, el centre d'atenció a persones amb paràlisi cerebral Fundació ASPACE-IB i la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la UIB. De manera indirecta, el projecte contribuirà a l'educació científica dels parents i treballadors del centre; i la seva difusió fomentarà la conscienciació del públic en general i de col·lectius dedicats a la discapacitat sobre bones pràctiques científiques.

En l’àmbit del pensament crític, s'ha obtingut finançament de la FECYT per al projecte Taller de pensament crític: Jocs seriosos d’aprenentatge per fomentar el pensament científic i crític en educació primària, que ensenya alfabetització científica als estudiants d’educació primària mitjançant jocs cooperatius seriosos que ofereixen una analogia de la pràctica científica per validar els coneixements i per desenvolupar destreses del pensament crític i científic.

Tots els projectes tenen la col·laboració de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació, una estructura que té com a objectiu contribuir a dinamitzar la divulgació de la cultura científica i de la innovació. Per això, s’encarrega d'impulsar, vehicular i donar suport a les iniciatives sorgides en el si de la comunitat universitària que tinguin com a objectiu transmetre el coneixement científic i tecnològic que es genera a la Universitat, i fomentar la cultura científica entre la societat. La UCCI està acreditada com a membre de la Xarxa d'Unitats de Cultura Científica i de la Innovació de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT). 

Amb la col·laboració de: 

Logo FECYT amb banderes.

Data de publicació: 03/11/2021