La UIB impulsa cinc projectes de divulgació científica finançats per la FECYT

Els projectes DivulgaUIB, ESTALMAT, Posidònia 360, Biomarató i DiCiMed han rebut el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia – Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, amb l’objectiu de promoure la cultura científica i l’interès per la ciència. 

La Universitat de les Illes Balears (UIB) ha aconseguit finançament per dur a terme cinc projectes de divulgació científica en el marc de la convocatòria d’ajuts per al foment de la cultura científica, tecnològica i de la innovació de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) de 2024. Els projectes es duran a terme al llarg del curs acadèmic 2025-26 amb l’objectiu general de promoure la cultura científica i l’interès per la ciència entre la societat de les Illes Balears.

DivulgaUIB

El projecte DivulgaUIB, impulsat per la Unitat de Divulgació i Cultura Científica de la UIB, té la voluntat de fer valer el coneixement que es genera a la Universitat, promoure la cultura científica, fomentar les vocacions científiques i donar més visibilitat a les dones científiques.

El programa inclou, entre d’altres activitats, la Nit Europea de la Recerca, el Congrés de Comunicació Social de la Ciència i l’esdeveniment Naukas Palma 360º de Ciència, a més de concursos, xerrades i cursos de formació en divulgació científica per als investigadors de la UIB.

ESTALMAT

El programa formatiu d’estímul del talent matemàtic (ESTALMAT) s’orienta a desenvolupar les capacitats i habilitats matemàtiques dels joves de 12 a 13 anys amb un talent especial en aquest camp.

Els participants reben formació i atenció especialitzada durant dos cursos acadèmics, en el marc de sessions en les quals aprenen una vessant diferent de les matemàtiques i estimulen les seves capacitats. ESTALMAT és un projecte de la Reial Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals d’Espanya. A les Illes Balears l’organitzen conjuntament la UIB i la Societat Balear de Matemàtiques (SBM-XEIX).

Posidònia 360

El projecte Posidònia 360 és una iniciativa de realitat virtual immersiva per donar a conèixer el valor mediambiental de les praderies de posidònia incloses en la denominació Eivissa Patrimoni de la Humanitat, i conscienciar la població sobre el seu valor mediambiental. A través d’aquesta iniciativa es preveu dur a terme tallers en què participarà la població escolar d’educació primària i secundària d’Eivissa i Formentera.

El projecte compta amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Eivissa, el Consell Insular d’Eivissa, el Grup d’Estudis de la Naturalesa (GEN), el Jardí Botànic Biotecnològic i la Fundació Ibiza Preservation.

Biomarató

Amb la Biomarató es vol promoure la connexió entre la ciutadania i les plantes del seu entorn a través d’una iniciativa de participació ciutadana que inclourà xerrades divulgatives, tallers formatius, passeigs botànics guiats per experts en biodiversitat i jornades de portes obertes a herbaris i laboratoris.

La iniciativa donarà continuïtat a les edicions prèvies de la Biomarató de Flora Espanyola, organitzades per la Societat Botànica Espanyola en col·laboració amb centres de recerca i universitats, entre les quals hi ha la UIB.

DiCiMed

El projecte DiCiMed (Divulgació Ciutadana per conèixer la Mediterrània) és una iniciativa innovadora de divulgació i cultura científica dissenyada per millorar el coneixement sobre la mar Mediterrània entre l’alumnat d’educació primària. El projecte implicarà estudiants i docents en la creació i la difusió de continguts relacionats amb la mar, per fomentar una consciència mediambiental duradora. 

El projecte està impulsat per un equip multidisciplinari format per investigadors del Centre Oceanogràfic de Balears (IEO-CSIC) i la UIB, amb la col·laboració de la Conselleria d’Educació i Universitats del Govern de les Illes Balears. 

Amb la col·laboració de:

.

Data de publicació: Wed Jul 23 12:59:00 CEST 2025