La UIB i l'empresa Quely, SA signen un contracte per al desenvolupament d'aliments funcionals

Dia: dijous, 12 de febrer de 2009
Hora: 11 h
Lloc: sala de juntes de Son Lledó, campus universitari
cra. de Valldemossa, km 7.5, Palma

Desenvolupar aliments funcionals en col·laboració amb l'equip investigador del Laboratori d'Investigació en Litiasi Renal de l'Institut d'Investigació en Ciències de la Salut, IUNICS (CAIB-UIB), és l'objecte del contracte que signen l'entitat QUELY, SA i la Universitat de les Illes Balears a través de la Fundació Universitat-Empresa de les Illes Balears.

Més en concret el contracte suposarà que l'equip que dirigeix el doctor Fèlix Grases analitzarà l'efecte de distints flavonoides (pigments vegetals no nitrogenats) en la prevenció de patologies relacionades amb lesions generades per radicals lliures, amb l'objectiu posterior de dissenyar aliments funcionals amb capacitat antioxidant.

A la signatura del contracte hi seran presents el senyor Lluís Maicas Socias, apoderat de l'empresa Quely, SA, el doctor Fèlix Grases, director de l'Institut Universitari d'Investigació en Ciències de la Salut (IUNICS) i director del Laboratori d'Investigació en Litiasi Renal, i la doctora Montserrat Casas, Rectora de la UIB.

Precisament l'equip del Laboratori d'Investigació en Litiasi Renal de l'Institut d'Investigació en Ciències de la Salut, IUNICS (CAIB-UIB), acaba de publicar un treball sobre el paper dels antioxidants en la prevenció de la litiasi renal papil·lar.

La litiasi d'oxalat càlcic monohidrat papil·lar (OCMP) es relaciona amb l'existència d'una lesió a la papil·la renal que permet la fixació sobre l'àrea lesionada de la partícula inicial sobre la qual es formarà el càlcul. S'ha comprovat que aquesta lesió en el teixit està relacionada amb processos d'oxidació provocats per substàncies citotòxiques i més en concret per radicals lliures.

Des de fa segles determinades combinacions de plantes medicinals s'han emprat a Mallorca en la teràpia d'aquest tipus de litiasi renal. El seu efecte positiu es basa precisament en l'efecte antioxidant de determinats flavonoides.

El treball ara publicat a la revista Urological Research, ha consistit a palesar l'efecte preventiu de certs tipus de flavonoides presents en les preparacions de plantes medicinals en el desenvolupament de litiasi renal papil·lar. Per tal de comprovar-ho l'equip d'investigadors tractà animals de laboratori als quals s'havia induït aquest tipus de litiasi, amb els flavonoides catequina (CAT) i epicatequina (EPI). Un tercer grup d'animals fou tractat amb un extracte de plantes medicinals d'ús típic a Mallorca (FHE) i un quart grup de control no rebé cap tractament. En els tres primers grups d'animals no s'observà calcificació ni papil·lar ni intratubular al teixit renal. Sí s'observà, en canvi, en el grup d'animals que no rebé cap tractament.

Referència de l'article:

Fèlix Grases, Rafael M. Prieto, Isabel Gomila, Pilar Sanchis and Antonia Costa-Bauzà, 2009. «Phytotherapy and renal stones: the role of antioxidants. A pilot study in Wistar rats». Urol. Res. 37: 35-40.

Documents relacionats

Data de publicació: 12/02/2009