La UIB i l'Obra Social "la Caixa" creen la Càtedra d'Innovació Social per impulsar la innovació com a eina de transformació social

Ambdues institucions renoven la seva col·laboració per impulsar la UOM i Ciència per a Tothom, entre altres projectes

La Universitat de les Illes Balears i l’Obra Social ”la Caixa” han signat avui un conveni de col·laboració, que inclou la creació de la Càtedra d’Innovació Social i la continuació de diversos projectes socials que compten amb la participació de l’entitat, entre els quals destaquen la UOM i Ciència per a Tothom. A l’acte, hi han participat el Rector de la UIB, el doctor Llorenç Huguet, i, en representació de la Fundació ”la Caixa”, la directora territorial de les Illes Balears de CaixaBank, María Cruz Rivera, i el responsable d’Acció Social, Diego Riera. Per part de la Universitat, hi han assistit també la vicerectora de Projecció Cultural, Universitat Oberta i Seus Universitàries, Joana Maria Seguí, i el vicerector d’Innovació i Relacions Institucionals, Jordi Llabrés.

Una de les novetats de la col·laboració durant el 2019 és la creació de la Càtedra d’Innovació Social, una iniciativa conjunta que pretén impulsar la innovació com a eina de transformació social i convertir-se en un referent en el desenvolupament de noves idees, serveis i models per donar resposta a les demandes socials a les Illes Balears. L’objectiu de la càtedra és generar valor social a través de la recerca, la formació i la transferència de coneixement, així com establir noves sinergies entre universitat, empreses i entitats socials centrades en la innovació social.

La creació de la càtedra inclou la posada en marxa de l’Observatori d’Innovació Social de les Illes Balears, seguint la línia de l’Observatori Social de “la Caixa”, per recollir i catalogar totes les iniciatives d’innovació social de les Illes Balears. L’objectiu seria construir un catàleg d’indicadors que permeti localitzar i seguir les iniciatives, i fer un diagnòstic de l’estat de la innovació social a les nostres Illes.

Les principals línies d’actuació de la Càtedra d’Innovació Social són la identificació de les necessitats socials en l’àmbit de les Illes Balears; la formació d’estudiants i professionals en l’àmbit de la innovació social, i el desenvolupament, avaluació i implementació de noves solucions en resposta a aquestes necessitats socials.

En aquesta línia, a més de l’Observatori, la Universitat i ”la Caixa” preveuen poder oferir un màster en Innovació Social. Els continguts del màster s’adaptaran a les necessitats de sector, ja que els estudis s’adreçaran a les persones que treballen o volen treballar en entitats socials. L’objectiu és promoure l’ús de les metodologies més innovadores i eficients en el món de les entitats socials per trobar noves formes, més eficients, de millorar la nostra societat, començant per aquells col·lectius més desfavorits.

La càtedra col·laborarà també amb el programa d’Aprenentatge Servei de la UIB (aps.uib.cat). Es tracta d’una metodologia que, a la Universitat, combina l’aprenentatge actiu amb la transferència del coneixement que generen els grups de recerca i també amb els serveis socials a la comunitat a través del voluntariat. Un dels objectius fonamentals de la col·laboració de la Càtedra en el programa ApSUIB serà trobar i impulsar sinergies amb el programa de voluntariat de ”la Caixa”.

UOM i Ciència per a Tothom

A més de la creació d’aquesta càtedra, el conveni signat entre la UIB i l’Obra Social ”la Caixa”, pel qual l'entitat bancària farà una aportació de 100.000 euros, incorpora la resta d’activitats en què col·laboren actualment ambdues institucions, entre les quals destaquen la Universitat Oberta de Majors (UOM), el projecte LADAT i trastorns de l’espectre autista, el programa Cap Nadal sense Nadales, la fira Ciència per a Tothom, i el projecte col·laboratiu Bones pràctiques en entorns pedagògics, que duu a terme el Departament de Pedagogia Aplicada i Psicologia de l'Educació de la UIB, orientat a identificar, analitzar i difondre bones pràctiques pedagògiques que es desenvolupen a les Illes.

La col·laboració amb la UIB en projectes socials forma part del compromís amb el desenvolupament socioeconòmic del territori adquirit per ”la Caixa”, que des dels inicis proporciona serveis en l’àmbit social, cultural i cívic per millorar la qualitat de vida de les persones.

Data de publicació: 12/09/2019