La UIB i l'IdISBa lideren l'estudi PsiCovidApp, el primer assaig clínic per protegir la salut mental dels sanitaris que fan feina amb malalts de la COVID-19

S'hi han inscrit més de 350 sanitaris de tot Espanya i el termini per participar-hi estarà obert fins arribar a 560 professionals

Investigadors de diversos instituts d'investigació sanitària, universitats, hospitals i altres institucions sanitàries de referència posen en marxa l'estudi PsiCovidApp. L’estudi està liderat per la UIB i l’IdISBa, i consisteix en un assaig clínic aleatoritzat per avaluar l'eficàcia d'un programa psicològic dirigit a protegir els professionals sanitaris dels problemes de salut mental que es desenvolupen amb més freqüència en situacions com l'actual (depressió, estrès posttraumàtic, síndrome d’esgotament professional o ansietat). Aquests problemes de salut mental tendeixen a aflorar un cop comença a remetre la situació de crisi, i poden arribar a produir efectes negatius a llarg termini.

És per això que els investigadors d'aquest projecte han desenvolupat un programa psicoeducatiu, que pot ser utilitzat de forma telemàtica a través de telèfons mòbils. Aquest programa l’avaluaran en un assaig clínic aleatoritzat durant dues setmanes, i després el desplegaran a gran escala i el posaran a disposició de tots aquells professionals sanitaris interessats a utilitzar-lo de franc.

A través d'aquest estudi pretenen reclutar 560 professionals sanitaris. Hi pot participar qualsevol professional sanitari (de qualsevol especialitat i estament) que hagi assistit pacients de COVID-19. Aquells sanitaris que vulguin participar poden fer-ho a través de l’enllaç següent: <https://forms.gle/uo1cT3fT4AAxGzV1A>.

Fins ara s'hi han inscrit 350 professionals sanitaris de diverses comunitats autònomes, principalment de les Balears (29%), Andalusia (18%), Madrid (17%) i Catalunya (13%). Encara que l'estudi està obert a professionals sanitaris de qualsevol estament, la majoria dels inscrits són metges (42%), infermers (35%) i auxiliars d'infermeria (10%). Per especialitats, la majoria de persones inscrites pertanyen a medicina interna (21%), UCI (16%), urgències hospitalàries (11%) i medicina de família (10%).

Data de l'esdeveniment: 22/05/2020

Data de publicació: 22/05/2020