La UIB i l'IMEDEA (CSIC-UIB) impulsen una xarxa de detecció per frenar l'arribada d'insectes invasors

El projecte STOP Invasores posarà en marxa un sistema de trampes a ports, aeroports i punts de distribució de productes vegetals per prevenir l’expansió d’insectes potencialment perillosos per a la salut, l’economia i la biodiversitat. 

Es desenvoluparà una aplicació mòbil de ciència ciutadana per afavorir la notificació de possibles deteccions seguint l’exitosa experiència de Vespapp amb la vespa asiàtica 

Un equip d’investigadors de la Universitat de les Illes Balears i de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB) impulsen la posada en marxa d’un sistema de detecció primerenca d’espècies invasores d’insectes.

L’objectiu del projecte STOP Invasores és conèixer els patrons d’invasió i expansió d’espècies invasores d’insectes per poder desenvolupar una xarxa de detecció primerenca que contribueixi a donar una resposta ràpida i faci possible controlar la previsible arribada d’espècies potencialment perilloses que en l’actualitat s’expandeixen arreu d’Europa. Aquestes espècies estan incloses en diferents catàlegs d’espècies invasores i de plagues prioritàries tant de l’Estat com de la Unió Europea, i suposen una amenaça per a la biodiversitat i per a la salut humana, a més de tenir un impacte econòmic important.

El projecte es du a terme amb la col·laboració de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, la Conselleria de Medi Ambient i Territori, el Centre Forestal de Menut, AENA, l’Autoritat Portuària de Balears i Ports de les Illes Balears, Mercapalma, les empreses Cultivar, Agroilla, Palmafruit i SAO, i, ara, els ajuntaments de Calvià, Manacor i Santa Maria. El projecte ha obtingut finançament en el marc de la convocatòria per donar suport a projectes de recerca científica i tecnològica 2020-24 de la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura.

Trampes a ports i aeroports

La prevenció i detecció primerenca és l’eina més útil, eficaç i rendible en l’àmbit econòmic per lluitar contra les espècies invasores. És per això que el projecte STOP Invasores cerca que es pugui millorar el control a les vies d’entrada i fer-ne possible la detecció primerenca i l’eradicació ràpida. Per aconseguir-ho, els dos eixos principals d’actuació del projecte STOP Invasores són, d’una banda, la creació d’un sistema de trampes a les vies principals d’entrada d’espècies, com són els ports i aeroports, i les zones de distribució de material vegetal; i, de l’altra, el desenvolupament d’una aplicació mòbil perquè els ciutadans puguin contribuir a la detecció i identificació d’espècies invasores d’insectes.

De moment, els investigadors de la UIB i l’IMEDEA (CSIC-UIB) ja han començat a instal·lar les trampes al port de Palma (Mallorca) i a l’aeroport de Son Sant Joan (Mallorca). Amb aquestes trampes es durà a terme un mostreig per avaluar el risc d’entrada d’espècies exòtiques en el territori balear.

De la mateixa manera, també s’han començat a instal·lar trampes a diferents municipis de Mallorca (Calvià, Manacor i Santa Maria), en ubicacions properes a zones de distribució de material vegetal.

Les mostres es recolliran setmanalment o quinzenalment, en funció de l’època de l’any. Els exemplars que es recol·lectin s’analitzaran al laboratori amb l’objectiu d’elaborar una base de dades amb els resultats obtinguts i poder comunicar-los a l’autoritat competent. Els resultats continguts en la base de dades es podran consultar a través d’un visor cartogràfic en línia, que permetrà que els investigadors i l’autoritat competent puguin monitoritzar les espècies invasores a partir de les deteccions confirmades.

Aplicació mòbil i ciència ciutadana

El desenvolupament d’una aplicació mòbil és el segon eix d’actuació del projecte STOP Invasores. Seguint l’exemple exitós que va suposar el desenvolupament de Vespapp per al control de la vespa asiàtica, ara l’equip d’investigadors crearà una altra aplicació específica perquè qualsevol ciutadà pugui notificar possibles deteccions d’insectes invasors, incentivant així la ciència ciutadana. L’aplicació es farà comptant amb la participació d’investigadors del grup de recerca en Tecnologies de la Informació Multimèdia i del grup de recerca en Biologia Computacional i Bioinformàtica de la UIB.

Aquesta aplicació es podrà descarregar de manera gratuïta, i farà possible la notificació immediata, mitjançant comentaris i fotografies georeferenciades, dels possibles albiraments. Els usuaris, a més, obtindran informació sobre la morfologia i el comportament de les espècies invasores per facilitar el procés de diferenciació amb les espècies autòctones de les Illes Balears. Igualment, l’aplicació oferirà informació sobre el cicle anual de les espècies, de la seva expansió, de com detectar-les, com actuar, etc.

Els investigadors també preveuen que les notificacions es puguin fer des d’altres aplicacions, com ara Twitter i Facebook, fent ús de l’etiqueta #InvasoraBalears.

El sistema també comptarà amb un sistema d’avisos que permetrà enviar notificacions als usuaris en cas que es confirmi una detecció d’espècie invasora al seu municipi. D’aquesta manera, es vol augmentar la conscienciació ciutadana pel que fa a aquestes espècies.

El projecte STOP Invasores està liderat per la doctora Mar Leza, professora contractada doctora interina del Departament de Biologia i membre del grup de recerca en Investigació del Canvi Global de la UIB, i en formen part la doctora Anna Traveset, professora d’investigació del CSIC a l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB); el doctor Miquel Mascaró, professor titular d’Universitat del Departament de Ciències Matemàtiques i Informàtica; el doctor Gabriel Cardona, catedràtic d’Universitat del Departament de Ciències Matemàtiques i Informàtica; la doctora Sandra Hervías, investigadora postdoctoral de l’IMEDEA (CSIC-UIB); Cayetano Herrera, Pau Colom i Raquel Muñoz, personal investigador en formació de la UIB i l’IMEDEA (CSIC-UIB); Andreu Juan, professor associat del Departament d’Enginyeria Industrial i Construcció, i Miguel Gómez, tècnic superior contractat a càrrec del projecte. 

Data de l'esdeveniment: 28/07/2022

Data de publicació: 28/07/2022