La UIB i l'IDISBA lideren un projecte europeu per identificar el grau òptim d'activitat física en nens i adolescents

El Laboratori de Biologia Molecular, Nutrició i Biotecnologia coordina el projecte INTEGRactiv, que té com a objectiu identificar biomarcadors clau que permetin relacionar el grau d'activitat física amb els efectes sobre la salut a mitjà i llarg termini 

La doctora Catalina Picó, catedràtica de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat de les Illes Balears, coordina el projecte europeu INTEGRactiv per a la recerca de biomarcadors que identifiquin el grau òptim d'activitat física en infants i adolescents que condicionarà la salut la resta de la seva vida.

El projecte serà gestionat per la Fundació Institut d’Investigació Sanitària Illes Balears (IDISBA) i serà coordinat des del Laboratori de Biologia Molecular, Nutrició i Biotecnologia (LBNB) de la Universitat dels Illes Balears (UIB), que dirigeix el professor Andreu Palou i que forma part del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa sobre Obesitat i Nutrició (CIBEROBN).

El projecte ha estat seleccionat en la convocatòria de la Joint Programming Initiative a Healthy Diet for a Healthy Life (JPI HDHL) de la Comissió Europea, Standardised measurement, monitoring and/or biomarkers to study food intake, physical activity and Health (STAMIFY). En el projecte participen centres de recerca de quatre països:

  • Espanya: IDISBA-UIB (Catalina Picó, coordinadora) i la Fundació Recerca Hospital General de València (Empar Lurbe)
  • França: Universitat d’Ais-Marsella (Jean François Landrier)
  • República Txeca: Institut de Fisiologia, Acadèmia Txeca de Ciències (Jan Kopecki)
  • Països Baixos: Universitat de Wageningen (Jaap Keijer)

Una activitat física personalitzada per a cada nin i la seva salut al llarg de la vida

L'activitat física proporciona beneficis per a la salut al llarg de la vida i millora molts factors de risc cardiovascular. La infantesa i l'adolescència són períodes crítics per a la salut per a tota la vida, ja que els processos que hi ha darrere les malalties cardiovasculars i l'obesitat sovint tenen l’origen en edats primerenques. No obstant això, no està clar com l'activitat física es vincula a diferents paràmetres de salut. És necessari cobrir aquesta bretxa de coneixement i, més específicament, disposar de biomarcadors que permetin relacionar el grau d'activitat física amb els efectes sobre la salut a mitjà i llarg termini. INTEGRactiv aborda aquest desafiament enfocant-se en la identificació de «marcadors integrats» que reflecteixin tots dos aspectes en nins i adolescents.

La identificació de nous biomarcadors s'aconseguirà combinant mesures d'activitat física i aptitud cardiorespiratòria i muscular amb: mesures antropomètriques, factors de risc cardiovascular i marcadors endocrins, citocines, miARN circulants, perfil d'expressió gènica en cèl·lules sanguínies, i perfil metabolòmic en plasma i cèl·lules sanguínies. Els biomarcadors candidats es derivaran de la caracterització i l'anàlisi integrada de dades d'una cohort central, i després seran analitzats en individus d'aquesta cohort després d'una intervenció educacional, així com en mostres existents d'altres estudis.

INTEGRactiv suposa avenços capdavanters per a: a) la definició de biomarcadors del nivell d'activitat física en la infantesa i l'adolescència; b) l'obtenció d'informació mecanicista del vincle entre activitat física i salut; c) la identificació de factors -com ara edat, sexe, pes corporal, comportament del son i estat puberal- que afecten quantitativament les respostes dels biomarcadors; d) l'ús i el desenvolupament d’eines noves en la recerca en biomarcadors; e) l'avaluació i el primer pas en la validació de biomarcadors candidats en un estudi d'intervenció i altres estudis independents. 

Data de l'esdeveniment: 03/03/2022

Data de publicació: 03/03/2022