La UIB i l'ASPACE presenten una aplicació informàtica que ajudarà a llegir textos a usuaris amb limitacions motores i paràlisi cerebral

La presentació del projecte la farà la senyora Margalida Roig, primera persona a escriure contes adaptats a aquest sistema pioner

Dia: dijous, 3 de juny de 2010
Hora: 11 hores
Lloc: sala d’actes de l’edifici Anselm Turmeda,
campus universitari, Palma

Tindrà lloc la presentació del Sistema de Comunicació Augmentada i Alternativa per Ordinador (CAAPO), una aplicació informàtica desenvolupada per la UIB i l’ASPACE, que combina text, imatge i so per facilitar la comprensió lectora a persones amb limitacions motores o amb paràlisi cerebral.

Presentaran el projecte la senyora Margalida Roig, primera usuària de l’aplicació que ha escrit uns contes adaptats per complet al sistema CAAPO; el senyor Simón Garcés, alumne de la UIB creador del sistema CAAPO; el doctor Francisco Perales, director del Grup de Recerca de Gràfics i Visió per Ordinador de la UIB i coordinador del sistema CAAPO; el doctor Joan Jordi Muntaner, professor del Departament de Pedagogia Aplicada i Psicologia de l'Educació de la UIB i coordinador del Sistema d’Interacció Natural Avançat (SINA); i el doctor Nicolau Dols, vicerector de Projecció Cultural de la UIB.

També hi assistiran representants d’ASPACE a les Illes Balears.

Aquest projecte l’han impulsat els investigadors de la Unitat de Gràfics i Visió per Ordinador i Intel·ligència Artificial de la UIB i l’Associació Paràlisi Cerebral de Balears (ASPACE), juntament amb els investigadors de la UIB creadors del SINA, eina a través de la qual s’executa el sistema CAAPO.

El projecte CAAPO

El Sistema de Comunicació Augmentada i Alternativa per Ordinador (CAAPO) neix arran de la il·lusió de Margalida Roig, una jove amb paràlisi cerebral, per escriure i de la necessitat de fer arribar al màxim possible de gent les històries que ella mateixa havia elaborat.

Es tracta d’una aplicació informàtica que es basa en la posibilitat d’estendre, de forma natural i mitjançant sistemes de llenguatges augmentatius, la capacitat d’escriptura i de lectura de documents que es puguin integrar a l’entorn informàtic, i que permet al lector gaudir d’una lectura de manera multimodal. És a dir, textos, imatges i sons es combinen per facilitar la comprensió de la lectura. L’ús de símbols permet a l’usuari relacionar la paraula escrita amb el seu significat i pronunicació en diferents idiomes.

Documents relacionats

Data de l'esdeveniment: 03/06/2010

Data de publicació: 02/06/2010