La UIB i el Consolat Honorari de Romania organitzen una jornada per fomentar les relacions acadèmiques amb universitats romaneses

L’esdeveniment inclou un homenatge a Emil G. Racoviţă, pioner de la bioespeleologia i explorador de les Coves des Drac 

La Universitat de les Illes Balears i el Consolat Honorari de Romania organitzen la Jornada de Foment de Relacions Acadèmiques i Culturals entre la Universitat de les Illes Balears i Universitats Romaneses, que tindrà lloc el dimarts, 15 de novembre, a partir de les 9.30 hores, a la sala d’actes de l’edifici Margalida Comas i Camps del campus universitari.

La jornada té com a objectiu afavorir l'intercanvi acadèmic i cultural entre les universitats romaneses i la Universitat de les Illes Balears. El programa inclou, entre altres activitats, una presentació de les universitats de Romania, a càrrec del cònsol honorari d’aquest país, senyor Alexandru George Lazar, i una presentació de l’Institut Cultural de Romania, a càrrec de la directora d’aquesta institució, senyora Maria Floarea Pop. També es presentarà l'Acadèmia d’Estudis Econòmics de Bucarest, la universitat de ciències econòmiques i empresarials més antiga de Romania, a càrrec de la senyora Camelia Vlăsceanu.

A més, es donaran a conèixer les experiències acadèmiques interuniversitàries i els programes de mobilitat de la Universitat de les Illes Balears, així com l’oferta d’estudis i les línies d’investigació.

Homenatge a Emil G. Racoviţă

En el marc de la jornada es durà a terme un homenatge a la figura d’Emil G. Racoviţă (1868 - 1947), biòleg, zoòleg, oceanògraf i espeleòleg romanès que és considerat un dels pares de la bioespeleologia. El juliol de 1904, durant un estada a Mallorca, va explorar les Coves des Drac (Porto Cristo, Manacor), i hi va descobrir l’invertebrat Thyphlocirolana moraguesi.

L’homenatge tindrà les intervencions del doctor Guillem X. Pons, professor titular del Departament de Geografia de la UIB, que impartirà la conferència «Història de la bioespeleologia de les Illes Balears: des dels seus inicis amb Emil G. Racoviţă als nostres dies», i de la doctora Maria Capa, professora contractada doctora del Departament de Biologia de la UIB, que impartirà la conferència «De Racoviţă als nous reptes en l’estudi de la fauna cavernícola del segle XXI». Tot seguit, tindrà lloc un diàleg entre la doctora Laura del Valle, contractada postdoctoral de la UIB, i la doctora Alida Timor-Gabor, de la Facultat de Ciències Ambientals i Enginyeria de la Universitat Babes-Bolyai. 

Data de l'esdeveniment: 15/11/2023

Data de publicació: 14/11/2023