La Universitat ha signat un conveni de col·laboració amb la congregació dels missioners dels Sagrats Cors que ha de permetre la reobertura d’aquest espai i la digitalització dels fons documentals que s’hi conserven
La Universitat de les Illes Balears s’encarregarà de gestionar la biblioteca i l’arxiu del monestir de la Real, a Palma, de manera que aquest espai es pugui reobrir al públic pròximament després d’haver romàs tancat des de l’any 2017.
Això serà possible gràcies al conveni de col·laboració entre la congregació dels missioners dels Sagrats Cors i la Universitat de les Illes Balears, i al suport econòmic que el Consell de Mallorca dona a la congregació esmentada per reobrir l’espai.
El conveni l’han signat el divendres, 30 de març, la vicerectora de Projecció Cultural i Universitat Oberta de la UIB, doctora Magdalena Brotons, i el superior general de la Congregació, senyor Antonio Fernández. També hi han estat presents la vicepresidenta primera i consellera executiva de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca, senyora Isabel Busquets, i el director del Servei de Documentació i Arxiu de la UIB, senyor Joan Espina.
El personal de l’Àrea de Biblioteca, Documentació i Arxiu de la UIB atendrà la biblioteca del monestir de la Real, que romandrà oberta els dilluns, dimarts, dijous i divendres de 9 a 14 hores i els dimecres de 15 a 20 hores, excepte el mes d’agost i els períodes de vacances escolars de Nadal i Pasqua.
A més, la Universitat coordinarà la constitució d’una comissió de planificació i assessorament en la qual participaran també representants del Consell de Mallorca i dels missioners dels Sagrats Cors, i dirigirà tant la redacció d’un pla estratègic de la Biblioteca per als pròxims quatre anys com la redacció d’un pla anual d’actuació.
El Servei de Documentació i Arxiu de la UIB també farà un inventari dels fons manuscrits que s’hi conserven, completarà la catalogació del fons de revistes i digitalitzarà 28.000 pàgines de material bibliogràfic. L’objectiu és preservar a llarg termini els documents digitalitzats d’acord amb les normes i estàndards internacionals, i difondre’ls a través de la plataforma de la Biblioteca Digital de les Illes Balears, on es crearà la col·lecció Biblioteca de la Real.
La biblioteca de la Real i els seus fons
La biblioteca del monestir de la Real conserva un conjunt de més de 100.000 volums, integrat per diversos fons de gran riquesa documental, entre els quals hi ha els següents:
- Biblioteca Balear: conjunt documental format per més de 14.000 monografies de temàtica balear i 400 manuscrits, entre els quals destaquen el Llibre del Consolat de Mar (1385) i les Constitucions del Monestir de Santa Margalida (1320).
- Fons antic: format per 1.300 volums, entre els quals destaquen els dotze incunables, així com una col·lecció d’obres de Ramon Llull des del segle XVI fins al XVIII.
- Hemeroteca: fons de publicacions periòdiques balears amb un total de 300 títols.
- Col·lecció de goigs de les Illes Balears, Catalunya i València, amb més de 5.000 unitats.
- Fons gràfic de gravats del segle XVIII.
- Fons Moragues Monlau, de 5.000 volums, especialitzat en temes de medicina, botànica mèdica, higiene i filosofia. Catalogat en fitxes de cartolina.
- Fons religiós: obres clàssiques dels segles XV-XVIII de ciències eclesiàstiques.
- Fons Pare Cristòfor Veny: especialitzat en l’arqueologia balear en el context de les cultures mediterrànies.
- Fons Pare Francesc Bonafè: especialitzat en botànica balear.
Data de publicació: 31/03/2023