Acord entre l'IFISC, institut mixt entre el CSIC i la UIB, i l'MPIPKS
L'Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos (IFISC), institut mixt entre el CSIC i la UIB, i l'Institut Max-Planck de Sistemes Complexos de Dresden (MPIPKS), llencen un programa científic conjunt (2008-10) sobre tendències en sistemes complexos que consistirà en la realització de congressos (workshops) oberts a tota la comunitat científica internacional en l'àmbit de recerca d'ambdós centres. Els congressos se celebraran de manera alternativa a Palma i a Dresden, i es farà un mínim d'un congrés cada dos anys a la UIB.
L'acord entre els centres inclou l'establiment d'un comitè mixt de selecció de propostes per a la celebració dels aplecs científics i el compromís de cada organisme per al finançament dels costs locals de tots els participants en els esdeveniments programats (hotel, manutenció, etc.).
En el cas de Mallorca, els congressos es faran a la seu de l'Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos, al campus de la UIB, i l'organització comptarà amb l'ajut dels membres del Visitors Program de l'Institut Max-Planck de Dresden.
L'existència d'aquest Visitors Program fa singular el centre de Dresden en el conjunt dels instituts Max-Planck existents arreu del món. Una part fonamental de les activitats del MPIPKS és l'organització de congressos i seminaris que aborden la recerca situada en els camps fronterers de la investigació i en nous àmbits de recerca que suposen la integració de grups de diverses disciplines. Aquests encontres poden consistir en reunions molt específiques de tres dies fins a esdeveniments combinats de cinc setmanes de durada que inclouen congressos amb més d'un centenar de participants, i períodes en els quals la participació es redueix a una trentena d'especialistes amb l'objectiu d'iniciar noves col·laboracions científiques. Els membres del Visitors Program, juntament amb els coordinadors científics de cada congrés, són els organitzadors de l'aplec.
Cal destacar que el MPIPKS acull anualment fins a quinze tallers i seminaris científics que atreuen a Dresden fins a 500 especialistes d'arreu del món. L'establiment de l'acord possibilita que el campus de la UIB passi a compartir aquest valor de referència que fins ara caracteritza l'institut de Dresden, quant a lloc d'encontre per als investigadors amb l'objectiu d'iniciar noves col·laboracions i línies de recerca.
Aquest acord ha estat possible amb el suport del Govern de les Illes Balears, que, a través de la Conselleria d'Economia, Hisenda i Innovació, aporta finançament per a la realització dels encontres a Mallorca.
Data de publicació: 15/05/2008