El projecte sobre la lletrera del Massanella té l’objectiu general de millorar el coneixement sobre aquesta espècie endèmica amenaçada i el seu hàbitat, així com conscienciar la societat de la seva importància
Un equip d'investigadors de la Universitat de les Illes Balears compta amb el suport de la Fundació Biodiversitat, que depèn del Ministeri per a la Transició Ecològica, per dur a terme un projecte de recerca sobre la lletrera del Massanella (Euphorbia fontqueriana Greuter), una planta endèmica de l'illa de Mallorca que està catalogada en perill d'extinció. El projecte té l’objectiu general d’obtenir informació sobre l’estat demogràfic d'aquest endemisme, millorar-ne els coneixements sobre l’hàbitat i estudiar-ne aspectes bàsics de la biologia.
La lletrera del Massanella només es troba en una àrea reduïda, al massís del Massanella, a la Serra de Tramuntana, un paratge natural protegit i declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Els darrers anys, el Servei de Protecció d’Espècies de la Direcció General d’Espais Naturals i Biodiversitat ha dut a terme una prova pilot de translocació de l’espècie a la zona del puig Major, però l’estat de conservació i la manca de coneixements sobre molts d’aspectes de la seva biologia fan molt necessari un estudi científic, que, a més, contribuirà a millorar la gestió de l’espècie.
Recerca, gestió i conscienciació ciutadana
El projecte, que duu per títol «Aproximació multimetodològica per a la conservació d’Euphorbia fontqueriana Greuter, un endemisme de l’illa de Mallorca en perill crític d’extinció», és d’un any de durada i té un vessant triple: recerca, gestió i conscienciació ciutadana. Quant a la recerca, es pretén analitzar els patrons de distribució de l’espècie, caracteritzar-ne l’hàbitat, estudiar-ne la biologia reproductiva i analitzar-ne les defenses químiques front a l’herbivorisme. Quant a la gestió, es farà el seguiment i reforçament de la població introduïda al puig Major, per a la qual cosa es compta amb la col·laboració del Servei de Protecció d’Espècies. Finalment, es pretén conscienciar la societat de la importància d’aquesta espècie i de les espècies endèmiques amenaçades de les illes Balears.
L’equip investigador del projecte, liderat per la doctora Joana Cursach, és multidisciplinari i hi participen el doctor Juan Rita i el senyor Miquel Capó, tots tres membres del Departament de Biologia i del grup de recerca en Biologia de les Plantes en Condicions Mediterrànies; el doctor Maurici Ruiz, professor del Departament de Geografia i director del Servei de Sistemes d’Informació Geogràfica i Teledetecció de la UIB, i la doctora Eva Moragues, tècnica del Servei de Protecció d’Espècies de la Direcció General d’Espais Naturals i Biodiversitat.
Notícies relacionades
Data de publicació: 20/12/2018