L’Ajuntament de Palma facilita la recollida d’insectes en el marc d’un estudi del grup de recerca en Zoologia Aplicada i Conservació per identificar les espècies d’insectes vectors presents a alguns parcs de la ciutat
El grup de recerca en Zoologia Aplicada i de la Conservació de la Universitat de les Illes Balears ha començat, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Palma, una campanya de recollida d’insectes a alguns parcs de la ciutat. Es fa en el marc d’un estudi que té com a objectiu identificar les espècies d’insectes que poden actuar com a vectors de malalties.
Els parcs de les ciutats són zones verdes amb més probabilitat que hi hagi interaccions entre la fauna (ocells, insectes, etc.), els humans i les mascotes. Conèixer aquestes interaccions resulta d’interès per prevenir el risc de problemes associats a la presència de determinats insectes vectors. Un exemple conegut recentment ha estat la circulació del virus de l’Oest del Nil a diferents territoris de la península Ibèrica. En aquest cas, la interacció es produeix entre els ocells, els moscards i els humans.
L’estudi d’aquestes relacions s’inclou en el concepte de salut única (one health), que sosté que la salut dels humans, els animals i els ecosistemes, del tipus que sigui, estan íntimament lligats. La pandèmia per COVID-19 és un exemple clar de la importància que té el concepte de salut única i la funció que hi pot tenir la prevenció.
Trampes a tres parcs de Palma
La activitat de col·laboració entre la UIB i l’Ajuntament de Palma consistirà a col·locar a tres parcs de Palma, ubicats a zones amb característiques diferents l’un de l’altre, quatre tipus de trampes. Aquests aparells estan dissenyats per capturar insectes com ara els moscards, incloent-hi el moscard tigre, els flebòtoms (beates) i els culicoides. Tots aquests insectes s’alimenten de sang humana o d’animals (ocells, mascotes, etc.) i són transmissors potencials de malalties.
El Servei de Parcs i Jardins, del Departament d’Infraestructures i Accessibilitat de l’Ajuntament de Palma, ha autoritzat l’ús d’aquests espais per dur a terme l’estudi, que començarà al mes d’octubre i durarà fins a final de novembre d’enguany. Les trampes quedaran instal·lades al final del dia i les aniran a cercar l’endemà durant l’horari en què els parts estiguin oberts. Així mateix, s’adoptaran mesures per garantir que ningú extern no pugui accedir, manipular ni retira-les.
La col·laboració del Servei de Parc i Jardins ha estat cabdal per poder emprendre l’estudi als parcs de la ciutat més adients pel tipus de mostreig.
El projecte forma part de l’activitat de recerca del grup de Zoologia Aplicada i de la Conservació de la UIB, coordinat pel doctor Miguel Ángel Miranda, i amb la participació dels doctors Carlos Barceló i Rafael Gutiérrez (investigador del programa Margalida Comas per a joves investigadors).
Data de l'esdeveniment: 10/10/2020
Data de publicació: 10/10/2020