La UIB estudia els impactes de la salinització del riu Gàmbia

El doctor Pablo Rodríguez coordina un projecte de recerca a Gàmbia per avaluar com les comunitats locals s’adapten als efectes de la intrusió salina en les aigües d’aquest riu africà. 

El doctor Pablo Rodríguez Lozano, investigador del grup de recerca en Recursos Hídrics i Canvi Global (GLOWATER) de la Universitat de les Illes Balears, és a Gàmbia durant els mesos de juliol i agost, on coordina un estudi sobre els impactes de la salinització del riu Gàmbia en les comunitats locals.

La salinització de l’aigua dolça és una problemàtica que afecta moltes regions arreu del món i té un impacte profund sobre els ecosistemes i les societats que hi viuen. A Gàmbia, les comunitats rurals depenen en gran mesura dels recursos naturals, i la salinització del riu afecta greument les seves fonts de subsistència: la producció d’arròs i altres cultius, la pesca i la recol·lecció d’ostres als manglars del riu.

A més, la salinització pot tenir impactes greus sobre la salut humana. Directament, a través de la ingesta de sals que pot provocar problemes de salut com la preeclàmpsia i malalties renals. Indirectament, a través de la mobilització de substàncies tòxiques a l’aigua o l’increment de la transmissió de virus.

Com responen les comunitats locals?

En el marc del projecte SALBIA, la tasca del doctor Pablo Rodríguez Lozano se centra en l’estudi dels diferents impactes que la salinització genera sobre les comunitats locals, així com la quantificació de la gravetat d’aquests impactes.

Durant la seva estada, l’investigador analitzarà les percepcions, el coneixement ecològic tradicional  i els valors dels membres de les comunitats locals respecte la salinització del riu Gàmbia. També es caracteritzaran les estratègies d’adaptació que han posat en marxa les comunitats locals, així com les preferències i les limitacions que s’han trobat a l’hora de fer-ho. Finalment, es treballarà per construir sinergies amb actors locals per desenvolupar un programa de seguiment a llarg termini dels impactes de la salinització.

L’estudi es fa en el marc del projecte SALBIA, un projecte coordinat cofinançat per la Unió Europea, el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats i l’Agència Estatal d’Investigació en el marc de la convocatòria Generación de Conocimiento 2022. Concretament, el projecte SALBIA es compon de tres subprojectes que cobreixen facetes clau per diagnosticar els impactes de la salinització: la biodiversitat (SALBIA-BIO, coordinat per Miguel Cañedo Argüelles, de l’IDAEA-CSIC), el cicle del carboni i les emissions de gasos (SALBIA-GEO, coordinat per Núria Catalán, del CEAB-CSIC ) i les comunitats locals (SALBIA-SOC), que coordina el doctor Pablo Rodríguez Lozano. 

Data de publicació: 01/08/2024