La UIB es compromet a assolir la neutralitat climàtica el 2030

La Universitat de les Illes Balears s'adhereix a la campanya Race to Zero, una iniciativa que té l’objectiu d’establir una aliança internacional per impulsar el canvi envers una economia descarbonitzada

La Universitat participarà en la cimera del clima COP26 de Glasgow, que comença l’1 de novembre 

La UIB elaborarà, aquests mesos que venen, un pla per assolir la neutralitat climàtica l’any 2030. Se centrarà en aspectes com el foment de la mobilitat sostenible i la  modernització i millora de l’eficiència energètica en edificis i instal·lacions del campus sobre la base de criteris de sostenibilitat, disminució de la petjada ecològica i suficiència energètica. La UIB ja té 800 sensors distribuïts pel campus, que permeten fer un seguiment de molts indicadors associats a la sostenibilitat.

El pla s’alinea amb el compromís de la UIB amb la preservació del medi ambient, que s’ha refermat amb l’adhesió a la campanya internacional Race to Zero, aprovada pel Consell de Direcció el dimecres 27 d’octubre. D’aquesta manera, la UIB esdevé la primera institució de les Illes Balears que fa seu el compromís de neutralitat climàtica.

Race to Zero és una iniciativa que té el suport de les Nacions Unides i que reuneix actors no estatals (incloent-hi empreses, ciutats, regions, institucions financeres, educatives i sanitàries) per adoptar mesures rigoroses i immediates per reduir a la meitat les emissions globals l’any 2030 i oferir un món sense carboni, més saludable i just.

Tots els membres estan compromesos en el mateix objectiu general: reduir les emissions en tots els àmbits de manera ràpida i justa d'acord amb l'Acord de París, amb plans d'acció transparents i objectius sòlids a curt termini.

Més d’un miler d’institucions d’educació superior d’arreu del món, que representen gairebé 10 milions d’alumnes, s’han adherit ja a la campanya Race to Zero.

Participació a la cimera del clima COP26

Race to Zero pretén impulsar el canvi envers una economia descarbonitzada abans de la cimera COP26, que es farà de l’1 al 12 de novembre a Glasgow (Escòcia), i en la qual la Universitat de les Illes Balears serà present com a membre observador a través del doctor Pau de Vílchez, subdirector del Laboratori Interdisciplinari sobre el Canvi Climàtic (LINCC).

Durant la cimera, el doctor de Vílchez participarà en les activitats que acompanyen el procés de negociació, i en les quals les institucions de recerca tenen un paper fonamental a l’hora de transmetre els coneixements més actualitzats sobre canvi climàtic.

A més, el doctor de Vílchez forma part de la Climate Change Litigation Initiative, una iniciativa impulsada per les universitats d’Strathclyde, Ginebra i Singapur, centrada en l’estudi de la litigació climàtica arreu del món. La iniciativa serà presentada en el marc de la jornada Climate Change Legislation, Litigation and the Rule of Law, el 6 de novembre, en la qual el doctor de Vílchez participarà en activitats relacionades amb les obligacions legals d’Estats i empreses per fer front al canvi climàtic, entre d’altres, per l’impacte que té sobre els drets humans.

Finalment, la participació en la COP26 serà una oportunitat per establir contactes amb altres universitats que han assumit compromisos responsables per reduir emissions i compartir estratègies per assolir aquests objectius. 

Data de publicació: Fri Oct 29 12:42:00 CEST 2021