Dos investigadors del grup de recerca en Biologia de les Plantes en Condicions Mediterrànies hi continuen els estudis sobre els efectes del canvi climàtic en la distribució de la vegetació antàrtica
Els investigadors predoctorals Alícia Perera i Miquel Nadal, membres del grup de recerca en Biologia de les Plantes en Condicions Mediterrànies, són a l’Antàrtida continuant la campanya d’estudi de la fisiologia de les plantes començada l’any passat per altres membres del grup, dins el marc del projecte del Pla nacional «Bases mecanísticas para la compensación entre fotosíntesis y tolerancia al estrés: completando lagunas de conocimiento para la Biología Evolutiva y la Biotecnología de Plantas» (TOPSTEP).
Tot i que la recerca dels dos investigadors pertany al mateix estudi, no estan junts. Després d’una setmana de navegació en un buc de l’armada xilena, Miquel Nadal arribà, juntament amb un equip xilè col·laborador del projecte, el dia 1 de febrer a la base polonesa Arctowski, a l’illa Rei Jordi. Allà estudia com respon la fotosíntesi de les plantes a condicions de canvi climàtic, utilitzant unes cambres obertes instal·lades ja fa anys per l’equip xilè, que simulen un increment permanent de temperatura de 4 °C. Està previst que l’equip torni aquesta mateixa setmana.
Per part seva, Alícia Perera va arribar, també l’1 de febrer, a la recentment inaugurada nova base espanyola Juan Carlos I, a l’illa Livingston, per formar part de la campanya del Comitè Polar Espanyol. Allà ha iniciat un nou experiment per entendre com s’adapten les plantes antàrtiques a l’elevada radiació ultraviolada: ha instal·lat al camp uns filtres que eliminen bona part d’aquesta radiació. La seva recerca a l’Antàrtida s’estendrà fins al dia 9 de març, i s’espera que tindrà continuïtat en anys següents.
Les conclusions dels estudis dels dos investigadors, juntament amb els ja realitzats l’any anterior per l’equip, serviran per entendre i preveure els possibles canvis en la distribució de la vegetació antàrtica en resposta a futures pertorbacions i canvis climàtics.
Notícies relacionades
- De l'Antàrtida a l'Àrtic: la UIB estudia les plantes més resistents del món a les regions polars (17/07/2017)
- La UIB se'n va a l'Antàrtida a investigar com responen les plantes a les petites variacions climàtiques (22/12/2016)
Data de publicació: 19/02/2018