La UIB enceta un banc de dades d’expressions facials de dolor de persones amb paràlisi cerebral

Es tracta d'un projecte de ciència ciutadana desenvolupat conjuntament amb la Fundació ASPACE i la col·laboració de la FECYT

La Universitat de les Illes Balears i la Fundació ASPACE Balears han desenvolupat de forma conjunta un projecte de ciència ciutadana per a la creació d’un banc de dades amb expressions facials de dolor de persones amb paràlisi cerebral, que ha tingut la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT).

El projecte, liderat per la doctora Inmaculada Riquelme, professora de Fisioteràpia i membre del grup de recerca Neurociència Cognitivo-Afectiva i Psicologia Clínica, té com a objectiu empoderar les persones usuàries de la Fundació Aspace, fent-les partícips del procés científic com a investigadors-ciutadans encarregats de recopilar imatges de les seves expressions facials de dolor i de valorar-ne la intensitat a través d’una escala validada prèviament.

Aquest procés, que s’ha dut a terme entre setembre de 2021 i juny de 2022, ha permès la recollida de centenars d’imatges, i que tant les persones usuàries com les seves famílies i els treballadors de la Fundació ASPACE hagin pogut aprofundir en el que representen el mètode científic i la comprensió de les característiques del dolor en la paràlisi cerebral.

Amb les dades recollides durant aquest període pels mateixos usuaris, convertits en investigadors, es podrà construir una base de dades amb centenars de fotografies d’expressions facials que ajudin a elaborar eines diagnòstiques del dolor en persones amb paràlisi cerebral que no el poden expressar de forma voluntària.

La feina forma part d’una línia d’investigació sobre biomarcadors del dolor que duen a terme conjuntament investigadors de la Universitat de les Illes Balears i ASPACE. Diversos centres de tot Espanya ja s’han interessat per l’experiència i han contactat amb els responsables del projecte per tal de col·laborar-hi.

Un vídeo elaborat amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) documenta tot el procés.

Més informació del projecte al següent enllaç AQUÍ

Amb la col·laboració de:

.

Data de publicació: 20/06/2022